Прах відомого українського анархіста та керівника селянського повстанського руху 1918-1921 років Нестора Махна хочуть перенести з Франції на Батьківщину запорізькі чиновники, які вже отримали згоду найближчого родича, який живе у Гуляйполі. Чоловік зараз збирає необхідні документи, до перемовин долучилися і вітчизняні дипломати.

Про це йдеться у сюжеті ТСН. Двоюрідний онук Нестора Махна Юрій Гром хоче повернути останки відомого пращура на Батьківщину, але у Франції вимагають документи, які підтверджують їхні родинні зв'язки. "Дід мій народився в 1867 році. Десь є ці записи, метрика. Їм треба довести, що мій дід і Нестор - це рідні брати", - каже він.

Читайте такожУ Києві затримали посилки для Нестора Махна, Тома Сойєра та Джека Вороб'я

100 років тому Нестор Махно створив Революційну повстанську армію, яка зібрала 80 тисяч бійців. Махновці на легких тачанках наводили справжній жах на регулярні частини Білої та Червоної армій. А сам он був дуже популярним серед простого люду.

"Його талант - полководця, військового - оцінювали з усіх боків. І Петлюра, і Денікін, і Врангель, і червоні, зокрема! Червоні користувалися ним, тому що розуміли - сила їх у бідняках, і сила Махно у бідняках", - зазначає краєзнавець Любов Геньба.

Хоч постать Махна - суперечлива, у Гуляйполі пам’ять про нього шанують. З гордістю показують історичні будівлі, де базувалися анархісти. В одній зараз засідають депутати райради.

Як повідомляв УНІАН, МЗС вже зробило відповідний запит до Франції. Як виявилось, процедура перепоховання дуже непроста. Дозвіл на ексгумацію та перенесення праху похованих на території Парижа надає префект міста за зверненням найближчого прямого родича. Крім того, кладовище Пер-Лашез є паризьким некрополем зі статусом історичної пам’ятки, відповідно, питання перенесення праху Нестора Махна має бути опрацьовано додатково. 

Як з’ясувалося, проти перепоховання Махна виступають французькі анархісти. Свого часу вони викупили місце на цвинтарі, і  доглядають поховання. За інформацією посадовців, саме перемовини з міжнародним анархічним рухом можуть виявитися найскладнішими.

"Махновський рух, який є у Франції - анархічний - він проти того, щоб було перепоховання, але треба, щоб історична справедливість була визначена, і Нестор має бути перепохований на Гуляйпільщині, на своїй Батьківщині", - зазначає голова Гуляйпільської РДА Олександр Іщенко.

Місцеві певні - це ще й привабить туристів, тож вже навіть розробляють величезний комплекс із похованням Махна. А місцеві активісти готові навіть проплатити приватний літак для перевезення останків.