Чиновники вже розробили проекти за маршрутом Нестора Махна / uk.wikipedia.org

Внучатий племінник Нестора Махна дав згоду на повернення з Франції до України праху його предка.

Про це повідомив голова Гуляйпільської райдержадміністрації Олександр Іщенко в інтерв'ю ресурсу "Гуляйполе.city».

"Підготували всі необхідні документи з перевезення праху Нестора Махна до Гуляйполя. Цьому передували сесія міської ради, а також робоча нарада... З нашої сторони готові всі документи, є заява внучатого племінника Нестора Махна щодо повернення на батьківщину праху його предка", - повідомив Іщенко.

Відео дня

Читайте такожІнститут нацпам'яті планує розробити законопроект про "позбавлення від імперської спадщини"

За його словами, у разі повернення прах Нестора Махна розмістять в музеї. На даний момент Україна очікує остаточної відповіді від французької сторони.

"Французька діаспора - проти повернення праху. Тому це питання вирішується на рівні міжнародних відносин", - зазначив голова РДА.

«Наш бренд - це Нестор Махно, історична особистість світового рівня. Тому в ОТГ вже розробили проекти за маршрутом Нестора Махна, який буде цікавий туристам, створення махновських островів. Звичайно, на їх реалізацію необхідні кошти», - підсумував Іщенко.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2009 року в Гуляйполі відкрили пам'ятник Нестору Махну.

Нагадаємо, Нестор Іванович Махно (прізвисько «батько Махно») народився 26 жовтня (7 листопада) 1888 року в селі Гуляйполе (нині місто Гуляйполе Запорізької області). Помер 25 липня (за іншими даними 6 липня 1934 року) в Парижі від туберкульозу. Урну з прахом Махна замуровано в стіні комунарів під номером 6686 у 87 відділі кладовища Пер-Лашез. Махно був політичним та військовим діячем, командувачем Революційної повстанської армії України, керівником селянського повстанського руху 1918-1921 років, відомим анархістом і тактиком ведення партизанської війни.