Далай-лама не збирається перероджуватися в Китаї / REUTERS

83-річний Далай-лама, який понад 60 років живе у вигнанні в Індії, досить часто говорив про свою реінкарнацію. Він не виключав, що може переродитися жінкою чи взагалі розірве цикл перероджень, тому що інституція його духовної ролі вже стала анахронізмом.

Його думка остаточно змінилася під впливом дедалі сильнішого тиску з боку Китаю, який чекає на смерть Далай-лами, щоб призначити його наступника. Це дозволить Пекіну підпорядкувати Компартії релігію в країні. Такий план, власне, був оголошений в січні минулого року, пише Gazeta Wyborcza.

Читайте такожДалай-лама хоче змінити багатовіковий порядок пошуку наступника

Відео дня

Далай-лама бачить загрозу і шукає вихід. Тепер він заявив у інтерв’ю, що якщо взагалі переродиться, то точно в Індії. При цьому він додав, що Пекін призначить сам його наступника, буддисти всього світу не визнають його. Далай-лама також сказав, що про його наступника тибетці будуть говорити в Індії в другій половині поточного року.

«Якщо більшість народу хоче зберегти інститут Далай-лами, тоді вона буде збережена», - сказав він, допустивши після чинного XIV буде XV Далай-лама.

Читайте такожДалай лама заявив, що система освіти має вчити, як бути щасливим

Рішення щодо цього буде ухвалювати 100-тисячна діаспора тибетців у Індії. Умовною «столицею» для них стало місто Дармсала, куди Далай-лама втік з Китаю в 1959 році й де живе до цього часу. Тут він приймає гостей і журналістів, медитує і проповідує. З 2001 року він, щоправда, не має світської влади, яку віддав народному прем’єр-міністру