У Литві засудили екс-міністра оборони СРСР Дмитра Язова / wikipedia

Вільнюський окружний суд оголосив вирок у справі про трагічні події 13 січня 1991 року. Зокрема, за військові злочини і злочини проти людяності екс-міністр оборони СРСР Дмитро Язов заочно засуджений до десяти, а колишній офіцер КДБ Михайло Головатов - до дванадцяти років позбавлення волі.

Читайте такожЄСПЛ дозволив називати геноцидом дії СРСР

Як повідомляє Delfi, крім цього, колишній глава Вільнюського гарнізону СА Володимир Усхопчик засуджений до 14 років позбавлення волі. Суд оголосив вирок щодо 67 громадян Росії, Білорусі та України, вони покарані позбавленням волі терміном від 4 до 14 років.

Відео дня

Більшість обвинувачених були засуджені заочно, оскільки РФ і Білорусь відмовилися їх видавати. Перед судом постали лише два радянських офіцери, це громадяни Росії, затриманий в Литві з 2014 року офіцер Юрій Мель і Геннадій Іванов, який проживає у Вільнюсі.

Нагадаємо, 11 березня 1990 року Верховна рада Литовської РСР прийняла Акт відновлення незалежності Литви. Радянська влада відповіла на це політичним, економічним і силовим тиском.

У період з 11 по 13 січня 1991 року у декількох містах Литви пройшли зіткнення. При захопленні радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ в ніч на 13 січня 1991 року загинуло 14 людей, більше тисячі беззбройних людей постраждали.