В США почалася трансляція серіалу про Чорнобиль / HBO

Американський телеканал HBO запустив у ефір міні-серіал «Чорнобиль», який видався настільки ж захопливим, як і похмурим. Можливо, він навіть темніший, ніж зазвичай. Але така історія іншою бути не могла.

Про це пише Washington Post, додаючи, що сюжет фільму відправляє глядачів в місто Прип’ять на території України. А саме в перші ранкові години 26 квітня 1986 року, коли на Чорнобильській АЕС стався вибух.

Читайте такожМасштабні декорації та відомі актори: новий серіал про Чорнобиль стартує на HBO

Відео дня

На місто впав дощ радіоактивних шматків графіту. В небо піднялася токсична хмара, яка поставила під загрозу смертельного забруднення більшу частину Західної Європи, Скандинавії й західної частини СРСР. Працівники станції з усіх сил намагаються не допустити ще більшого пошкодження ядра реактора. Місцеві пожежники поспішають на ліквідацію пожежі (і для багатьох  з них це останнє завдання в житті). Жителі збираються на місцевому мосту, щоб краще роздивитися вогонь над реактором в той час, як їхні діти граються в токсичному попелі.

Це страшне видовище від початку і до кінця, яке довго буде переслідувати. Людські жертви катастрофи в Чорнобилі досі не відомі. Ефективні, небезглузді й драматизовані оцінки смертності варіюються в районі 4-93 тисяч душ за останні 33 роки. Хоча офіційна цифра часів СРСР досі говорить про 31 загиблого.

Читайте такожForeign Policy: Чорнобиль обріс туристами й фільмами про зомбі, але зламані життя лишились

Депресивний серіал «Чорнобиль» - це чудове дослідження того, як може бути застосований санкціонований обман. І наскільки легше це робити в країні, де ЗМІ й наукові лідери жорстко обмежені.

«Були часи, коли такі речі здавалися абсолютно чужорідними для американської аудиторії. Тепер це ще один резонансний сигнал тривоги, який звучить до неприємності близько», - йдеться в статті.