Ілюстрація / REUTERS

Державний департамент США планує розширити програму, яка на тепер діє для країн так званого Варшавського пакту згідно з якою країни, які купують американську зброю на заміну виробленій в Росії, мають право на доплату від США.

Програма стимулювання європейської рекапіталізації діє для шести європейських країн. Держдеп планує розповсюдити її дію на весь світ і включити не лише російську, але і китайську зброю, повідомляє Голос Америки з посиланням на DefenseOne.

"Мета - допомогти нашим партнерам відійти від російської мережі поставки, яка надає доступ російським виробникам і обслуговуючому персоналу, а також дозволяє використання російських запчастин на військових базах країн НАТО та партнерів", - заявив виданню представник Держдепу США.

Відео дня

Читайте такожСША поставили жорсткий ультиматум Туреччині через російські С-400

Програма не передбачає повної оплати купівлі гелікоптерів, або літаків за гроші США, країна-партнер муситиме також фінансувати угоду.

За рік існування програми Державний департамент виділив 190 мільйонів доларів на фінансування шести програм в шести країнах, повідомляє видання.

На тепер, за інформацією видання, гроші програми передбачено для підтримки наступних угод: 30 мільйонів доларів Албанії, 30,6 мільйона доларів Боснії і 50 мільйонів Словаччині для купівлі гелікоптерів; по 25 мільйонів Хорватії та Греції та 30 мільйонів Північній Македонії для купівлі бойових машин піхоти.

Раніше повідомлялося, що президент США Дональд Трамп пообіцяв Індії відповідь на придбання нею російських систем ППО С-400.