REUTERS

Діяльність російського президента Володимира Путіна відродила проблеми, які були причинами створення НАТО.

На жаль, на цей раз Альянс не настільки рішучий, коли мова йде про боротьбу з російською загрозою. В адміністрації американського президента Барака Обами обговорюють політику щодо Росії, але є внутрішні суперечності, передає ZN.

Читайте такожНАТО поки нічим відповісти на нову військову стратегію Путіна - німецькі аналітики

Відео дня

Обама коливається між бажанням стримати Росію і продовжити сподіватися на співпрацю з Москвою в ядерних переговорах з Іраном, а також у врегулюванні сирійської громадянської війни.

Заява російського президента Володимира Путіна в російському фільмі про Крим про те, що в минулому році він готовий був привести в бойову готовність ядерний арсенал, продемонструвала нову небезпеку виходу конфлікту в Україні з-під контролю. "Процес контролю над озброєннями, який допоміг стабілізувати холодну війну, тепер, здається, працює в зворотному напрямку", - пише автор статті.

Росія призупинила минулого тижня участь у ДЗЗСЄ. Москва також відмовилася від обговорення щодо будь-яких додаткових скорочень ядерної зброї. Найбільшу тривогу викликає порушення Росією Договору про ракети середньої і меншої дальності (РСМД).

Джиммі Картер попередив на слуханнях в Конгресі в минулому місяці, що Сполучені Штати будуть розглядати військові варіанти, якщо Росія не повернеться до дотримання Договору РСМД.

Автор статті підкреслює, що на тлі використання Путіним бойовиків у Східній Україні для ведення проксі-війни, виникає питання про готовність НАТО до ефективного реагування та про наявність політичної волі.

Тим більше, потрібно враховувати скорочення озброєння в Європі після холодної війни. "М'язова пам'ять політики стримування, здається, атрофувалася. З тих пір як НАТО піддавалося справжнім випробуванням, минуло так багато часу, що члени Альянсу, можливо, забули, що означає колективна самооборона", - резюмує автор.

Ключові країни НАТО, навіть всупереч декларованій загрозу міжнародній безпеці через агресію Росії в Україні, навпаки, продовжили скорочувати витрати на оборону.

Потім Великобританія і, за нинішніми даними, Німеччина, все ж вирішили збільшити військовий бюджет. Італія поки не заявляла про аналогічні плани. У той же час Росія має намір витратити 40% всього бюджету країни на фінансування силового блоку.