Ілюстрація / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, яким російським авіакомпаніям тимчасово забороняється здійснювати повітряні перевезення (в тому числі комерційні) громадян з території Російської Федерації на територію Грузії.

Указ "Про окремі заходи щодо забезпечення національної безпеки Російської Федерації і захист громадян Російської Федерації від злочинних та інших протиправних дій" опубліковано на сайті Кремля.

Згідно з документом, "окремі заходи щодо забезпечення нацбезпеки Росії і її громадян" починають діяти з 8 липня.

Відео дня

Уряду РФ доручено вжити заходів щодо забезпечення повернення до Російської Федерації громадян РФ, які тимчасово перебувають на території Грузії, а також їхній багажу.

Читайте такожЯк візит "православної" російської делегації до Грузії призвів до масових протестів у Тбілісі (рос.)

Як повідомляв УНІАН, 20 червня до будівлі парламенту Грузії вийшли понад 5 тисяч протестувальників. Вони вимагали відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе, голови Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі і міністра внутрішніх справ Георгія Гахарія, а також виступили проти російської окупації.

Приводом для протестів став візит до Тбілісі російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, членом КПРФ Сергієм Гавриловим. Делегація приїхала на засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я (МАП), яке проходило в стінах парламенту. Гаврилов, який є президентом МАП, відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії. Це викликало протести з боку опозиційних грузинських партій - «Єдиного національного руху» і «Європейської Грузії». Гаврилов заявляв, що його облили водою і спробували відібрати документи. Під охороною російського депутата вивели з будівлі, і незабаром він та інші російські делегати полетіли з Грузії.

Влада відмовилася виконати вимоги протестувальників, і учасники мітингу спробували прорватися в будівлю парламенту. Між демонстрантами і поліцейськими почалися сутички. Для розгону демонстрації поліція застосувала гумові кулі і сльозогінний газ. Після першої спроби розгону протестувальники повернулися до парламенту, сутички з поліцейськими продовжилися на сходах біля парламенту. Ближче до ночі для розгону поліція застосувала водомети і світло-шумові гранати.

Сьогодні, 21 червня, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав "русофобською провокацією" протести, викликані візитом до Грузії російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, комуністом Сергієм Гавриловим.

Водночас президент Грузії Саломе Зурабішвілі на своїй сторінці у Facebook наголосила, що протести, які пройшли напередодні ввечері біля парламенту Тбілісі, організовані РФ і будуть Росії тільки на користь.