REUTERS

Терористичне угрупування "Ісламська держава" завербувала щонайменше 400 дітей з січня 2015 року.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву правозахисної організації "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR), передає LB.ua.

За даними правозахисників, діти у віці до 18 років, які були завербовані біля шкіл, мечетей і в публічних місцях, пройшли так званий курс "новачків халіфату", який поєднує в собі військову підготовку і жорстке насадження ідеології. У тренувальних таборах дітей вчать стріляти бойовими патронами, битися і водити автомобілі. ІД також використовує дітей як інформаторів і в якості охоронців для своєї штаб-квартири, а також вітає в своїх лавах дітей з вродженими дефектами, відзначають в SOHR.

Відео дня

Читайте такожСуд заборонив групі дівчат-підлітків залишати межі Британії

Так, за даними SOHR, один із таких хлопчиків раніше в березні стратив нібито ізраїльського шпигуна. 

"Вони використовують дітей, оскільки їм легко промити мізки. Вони можуть зробити з цих дітей що захочуть, вони заважають їм ходити до школи і замість цього відправляють їх у школи ІД", - заявив глава SOHR Рамі Абдельрахман.

На думку голови правозахисної організації "Ісламська держава", можливо, змушений вербувати дітей з-за того, що з початку року в ряди бойовиків набуває все менша кількість дорослих людей. Як уточнив Абдельрахман, з січня до організації приєдналися лише 120 осіб. За його словами, це пояснюється посиленням контролю на турецькому кордоні, звідки багато потенційних бойовиків намагаються потрапити до Сирії.

Читайте також"Ісламська держава" застосовувала хімічну зброю в Іраку - ЗМІ

"Ісламська держава" (раніше "Ісламська держава Іраку і Леванту") - радикальна організація, створена в 2006 році в Іраку шляхом злиття низки екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно включилося в громадянську війну в Сирії. Влітку 2014 року ІД встановила контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони приступили до нанесення повітряних ударів по цілях ІД в Сирії.