Ілюстрація REUTERS

У декількох містах Казахстану силовики затримали сотні осіб, які прийшли на антиурядові мітинги.

Читайте такожПротести у Гонконгу: поліція пішла на штурм парламенту

Як повідомляє Радіо Азаттик, сотні осіб затримані в Нур-Султана, Алмати, Шимкенті та Актобе, які перебували в місцях, позначених забороненим і визнаним казахстанським судом екстремістським рухом "Демократичний вибір Казахстану" (ДВК) як майданчика для проведення протестів.

Відео дня

Засновник ДВК Мухтар Аблязов, екс-банкір і критик казахстанської влади, що живе за кордоном з 2009 року і засуджений на батьківщині до довічного ув'язнення за звинуваченнями, які він вважає політично мотивованими, запросив своїх прихильників вийти на вулиці різних міст на День столиці.

Ця дата збігається з днем народження екс-президента Нурсултана Назарбаєва, який склав з себе повноваження в березні цього року після майже 30 років керівництва країною, але зберіг значну владу у своїх руках.

Ілюстрація REUTERS

Точна кількість затриманих 6 липня наразі невідома. Влада поки не навела цифри за кількістю доставлених до відділень поліції.

Крім того, знімати події журналістам Азаттика перешкоджали невідомі чоловіки в масках, які затуляли об'єктив парасолями, пошкодили штатив та грубили журналістам.

Також репортер Азаттика в Нур-Султана Оркен Жоямерген та відеооператор Ержан Амірханов зазнали атаки невідомого чоловіка, який розпиляв перцевий газ з балончика. Невідомий навмисно бризнув речовина з балончика в бік журналістів Азаттика, але разом з ними під впливом газу опинилися журналісти інших ЗМІ, які стояли поруч.

Ілюстрація REUTERS

Раніше ДВК закликала людей виходити на мітинги в день президентських виборів 9 червня і в наступні дні. За офіційними даними, з 9 по 12 червня у двох найбільших містах Казахстану на несанкціонованих мітингах затримали близько 4 тисяч осіб, сотні отримали адміністративні арешти на строк до 15 діб.

Перемогу на позачергових президентських виборах, вперше без участі Назарбаєва, який правив країною майже 30 років, отримав, за інформацією Центрвиборчкому, ставленик першого президента Касим-Жомарт Токаєв. Західні спостерігачі розкритикували вибори, заявивши, що вони були затьмарені масовими затриманнями учасників антиурядових протестів і численними порушеннями.

Ілюстрація REUTERS