Сили спеціального призначення США готуються воювати з Росією в Європі / Flickr/USASOC News Service

Таємні репетиції гібридних місій й інших військових операцій, які проводять 1400 бійців загонів спеціального призначення США разом з союзниками з метою відбити загрози з Росії, викривають напругу в адміністрації Дональда Трампа. В той час, як президент виправдовує Москву, більша частина його уряду розглядає її як небезпечного ворога.

За лічені дні до того, як президент Трамп під час зустрічі з Володимиром Путіним знову дуже м’яко нагадав про російське втручання в американські вибори, загони Зелених беретів і морських котиків відпрацьовували спеціальні операції у Східній Європі й Балтії. Ці операції мали на меті відбити атаку російських військових без розпізнавальних знаків, відомих як «зелені чоловічки». Саме такі сили Москва відправила в Крим у 2014 році, пише New York Times.

Читайте такожDie Welt: Росія слабка, але Путіну вдається «тягатися» із Заходом з однієї причини

Відео дня

Оновлена стратегія Пентагона націлена на протистояння загрозам з боку Росії й Китаю. Тож американські загони спеціального призначення об’єднуються з партнерами на європейському східному фланзі, щоб разом зупинити так звані російські гібридні способи ведення війни. Європейські чиновники кажуть, що Москва все більше покладається на маніпуляцію подіями, кібератаки й інформаційну війну. Все це нагадує інтриги часів Холодної війни, але тепер бої ведуться за допомогою байтів і можливостей пропускної здатності замість бомб і куль.

«Це повернення назад в майбутнє», - сказав виданню голова командування сил спеціального призначення в Пентагоні генерал Річард Кларк.

«Спеціальним силам доводиться працювати на межі, щоб протистояти російській агресії», - додав він.

Двотижневі маневри в Угорщині, Болгарії й Румунії дають розуміння того, що таке тіньові операції так званої «сірої зони», коли військові дії «не дотягують» до відкритої війни, але завжди несуть загрозу розпочати її. Хоча обидві сторони при цьому намагаються уникнути такого сценарію, але на своїх умовах.

Читайте такожВійськова розвідка США звинуватила Росію у проведенні випробувань ядерної зброї

Видання зауважує, що американські й угорські військові у штаб-квартирі угорських сил спеціального призначення за близько 100 кілометрів від Будапешта намагаються не зважати на внутрішню політику їхніх країн. Зокрема, вони не говорять про те, що головнокомандувачі США й Угорщини чомусь прагнуть зблизитися з Москвою. New York Times називає Віктора Орбана «авторитарним» прем’єр-міністром і одним з головних націоналістів у Європі. Але Трамп влаштував йому теплий прийом в США, хоча угорський прем’єр придушив демократичні інститути й зблизився з Росією.

Після розпаду СРСР Угорщина віддала перевагу західним цінностям. Однак, після приходу до влади Віктора Орбана у 2010 році Будапешт змінив свою поведінку. Він лишається в складі НАТО. Однак, уряд Орбана придушує неурядові організації, його політичні союзники контролюють більшість угорських телеканалів, а виборчий процес був змінений на користь його партій. Коли Орбан прибув у Вашингтон, Трамп ні слова не сказав про те, що Угорщина витрачає лише 1,5% ВВП на оборону. Хоча американський президент часто вказує європейським союзникам на недостатнє фінансування армії. Також він не вказав угорському прем’єру на дедалі більшу енергетичну залежність його країни від Росії, хоча він критикує за це Німеччину.

«Відносини між військовими насправді досить стійкі до того, що відбувається у політичному середовищі. Я лишаюся професіоналом», - сказав голова сил спеціального призначення Угорщини генерал Тамас Сандр.

Поруч з ним сидів капітан Марк Шафер з морських котиків США, чий загін брав участь у навчаннях у Болгарії й Румунії.

Читайте такожТрамп хоче спрямувати $500 мільйонів на боротьбу зі «згубним впливом Росії»

«Ми чуємо шум на задньому фоні. Ми не глухі. Але, будучи польовим командиром, я сфокусований на партнерських можливостях. Це моя місія», - сказав американський військовий, який брав участь у бойових операціях в Європі в часи війни в Боснії й Герцеговині.

США і їхнім союзникам потрібно подолати природний недолік: авторитарним режимам, таким як у Росії, легше вести гібридний конфлікт, заснований на обмані й брехні. Перед виборами в Україні американські чиновники говорили, що російські соціальні мережі двічі атакували сили спеціального призначення США і звичайні війська за допомогою дезінформації, намагаючись посіяти недовіру між Києвом і Вашингтоном.

В березні російська пропаганда розповсюджувала фальшиві твердження про те, що український уряд нібито видав паспорти солдатам США, щоб вони могли проникнути в Росію. Цю вигадку багато разів поширювали в соціальних мережах.

Читайте такожForeign Policy: Тролі Росії змогли нашкодити здоров’ю людей

Також українські прикордонники й громадяни отримували повідомлення про те, що американські спецслужби нібито збираються «почати третій Майдан», щоб зірвати вибори в Україні. Також російська сторона розсилала повідомлення, щоб відбити бажання українців служити в Збройних силах. Американські чиновники кажуть, що українські сили швидко реагують на такі фальшиві повідомлення і заохочують суспільство повідомляти про них.

«Це буде дуже довга і тривала кампанія», - сказав американський генерал про протидію російським кампаніям.

«Вони намагаються проникнути крізь шпарини. Наша мета виявити їхні зусилля, зірвати їх і протистояти», - додав він.