Популярність Зеленського і його партії позбавила Росію можливості впливати на українську політику / Фото УНІАН

Російські чиновники пильно стежать за подіями в Україні після виборів і, вірогідно, почуваються безсилими. П’ять років тому учасники українських протестів змусили експрезидент Віктора Януковича, який був людиною Москви у Києві, тікати в Росію. І з того часу Кремль не зміг добитися успіху у відновленні свого впливу на українську політику.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Росія розгублена після виборів в Україні

Про це пише журнал Time. Крим лишається в російських руках, але Володимир Путін втратив ту популярність, яку дало йому це вторгнення. Росія продовжує підтримувати війну на Сході України біля російського кордону, але це не змусило Київ піти на великі поступки чи відмовитися від поглиблення політичних і економічних зв’язків з Європою.

Відео дня

Популярність Володимира Зеленського і його партії зробила будь-який вплив Росії на результати виборів в Україні неможливим. Останні п’ять років дали багатьом українцям зрозуміти, що повністю ігнорувати Москву на шляху до безпеки й процвітання не вийде. Але роки війни не змусили Україну повернутися на російську орбіту. Зеленський теж вже показав, що готовий обмінюватися образами з російським урядом, коли той ображає його країну.

Читайте такожAtlantic Council: Україна може швидко зібрати уряд технократів і почати реформи

Українському президенту тепер потрібно розібратися з делікатними відносинами з Росією, продовжити зближатися із західними урядами й кредиторами, водночас добиватися кінця війни й боротися з корупцією, яка вже давно отруює політику і підриває економіку України. Йому доведеться робити все це з парламентом, 70% депутатів якого ніколи не працювали на державних посадах.

Зеленський прийшов до влади, обіцяючи серйозні зміни. Тепер йому час показати, що саме це означає.