Ілюстрація / REUTERS

10 серпня, в суботу, в Москві почалася чергова акція протесту опозиції проти "ментівського свавілля" «Відпускай і допускай».

Читайте такожПротести у Москві: троє затриманих силовиками оголосили голодування

Учасники мирного мітингу вимагають від влади допустити близько 30 незалежних кандидатів на вибори в Московську міську думу. Також демонстранти вимагають відпустити з СІЗО учасників демонстрацій, які проходили 27 липня і 3 серпня.

Зазначимо, це вже третій мітинг, і цього разу його офіційно дозволили. Щоправда, дозволили його провести на площі Сахарова, подалі від центру російської столиці Москви, пише Главред.

Додамо, що протести стартували через відмову ЦВК реєструвати на виборах у Мосміськдуму ліберальних кандидатів.

Цього разу на мітинг вийшли й відомі російські репери та блогери. Зокрема, на акцію прийшли репери Оксімірон, Face, Loqiemean, журналісти Юрій Дудь і Леонід Парфьонов, відеоблогери Ельдар Джарахов та Данило Поперечний. На акції планують виступити «Кровосток», IC3PEAK і Face, однак влада Москви проти.

Водночас, акції протесту в цей день проходять і в інших російських містах, зокрема, в Єкатеринбурзі.

Вийшли на вулиці і жителі Хабаровська, Ростова-на-Дону, Санкт-Петербурга та інших міст Росії.

Вийшов на акцію протесту і відомий репер Фейс.

false

Також стало відомо, що перед початком мітингу силовики увірвалися до соратниці Олексія Навального – Любові Соболь, і відвезли її. Як повідомляє telegram-канал Mash, ГУВС Москви офіційно пояснило затримання Любові Соболь. За їх словами, на Соболь поскаржилися організатори мітингу: ніби-то вона збиралася влаштувати там провокацію.

ГУ МВС по Москві нарахувало 15 тисяч учасників, пише "Дождь".

За даними ОВС-Інфо, у Москві вже затримали 5 осіб, в Пітері - 20, в Ростові - 2.

У Санкт-Петербурзі затримали кандидата в муніципальні депутати муніципального округу "Чорна річка" Павла Чупрунова. Він стояв в одиночному пікеті на підтримку політиків, не допущених Мосміськвиборчкомом до виборів в Москві, співробітники ОМОНу вихопили його з черги тих, хто стояв у пікеті і грубо потягли в автозак, пише "Настоящее время".

Нагадаємо, в Москві на мітингу проти недопуску опозиційних кандидатів на вибори в міську думу, який відбувся 3 серпня, затримані 828 осіб. За інформацією правозахисників, всього на вулиці російської столиці вийшли понад 10 тисяч осіб.

Також раніше в Москві відбулися наймасовіші затримання за останні сім років. 27 липня на мітингу в підтримку незалежних кандидатів на вибори в Мосміськдуму, яких російські влади не допустили до виборчого процесу, поліція затримала 1373 людини.

Раніше російська «Нова газета» опублікувала петицію з вимогою припинити переслідування демонстрантів. До 8 серпня її підписали понад 100 тис. осіб.

Вибори в московську міську думу відбудуться 8 вересня 2019 року.