Саме 7 серпня 2008 року Путін вустами Медведєва віддав наказ напасти на Грузію / фото: Пограничная ZONA/Facebook

Росія 7 серпня 2019 року, в річницю початку збройного конфлікту в Південній Осетії, або війни Росії з Грузією, відновила монтаж огорожі на лінії розмежування.

Про це повідомив представник фонду "Вільна Росія" Єгор Куроптєв, який в рамках медіа-проекту "Прикордонна ZONA" побував на лінії окупації в селі Гугутіанткарі, де особисто ознайомився з ситуацією і поговорив з активістами та поліцією.

Читайте такожРосіяни по всьому світу прийшли до своїх посольств, щоб виступити проти агресії РФ в Грузії (фото, відео)

«У маленькому селі Гугутіанткарі з 7 серпня російські прикордонники, ФСБ знову почали зводити загородження, що розділяють Грузію на частини. Дата обрана не випадково, адже саме 7 серпня одинадцять років тому Володимир Путін вустами Дмитра Медведєва віддав наказ напасти на Грузію, що призвело до окупації двох регіонів. Як і 11 років тому російські солдати не запитали владу Грузії, чи можна їм будувати в селах іншої держави паркани. Прийшли зі зброєю. І забрали», - розповів він.

Фото: Пограничная ZONA/Facebook

Куроптєв підкреслив, що відповіді на російську агресію обмежуються заявами грузинського Міністерства закордонних справ, а також стурбованістю міжнародної спільноти.

«МЗС Грузії заявив, міжнародна спільнота погрозила, а землі відняли. Ще кілька сімей втратили будинки. Втратили городи та засоби до харчування. Кремль приходить в Грузію кожен раз, коли в Тбілісі відбувається щось важливе: вибори, свята, річниці війни з Росією. Щоб нагадати, хто в домі "господар". Постаратися спровокувати. Зараз чергова бордеризація загрожує громадянам Грузії безпосередньо, адже на шляху лінії окупації знаходиться водорозподільна станція, що покриває п'ять сіл, підконтрольних Тбілісі», - зазначив Єгор Куроптєв.

Представник фонду "Вільна Росія" підкреслює важливість тиску на Кремль і міжнародну спільноту «голосами політиків, активістів, журналістів".

Фото: Пограничная ZONA/Facebook

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2008 року Росія окупувала 20% території Грузії, створивши дві так званих держави - Абхазію і Південну Осетію, і згодом визнавши їх незалежність. Ці регіони вже понад 10 років існують виключно на дотації від РФ, їх визнали лише кілька країн світу. Грузія перервала дипломатичні відносини з Росією у вересні 2008 року. У липні цього року, комітет підтримав резолюцію ПА ОБСЄ про окупації Росією частини Грузії.