Володимир Путін і Дональд Трамп / REUTERS

«Планку вже важко розгледіти після того, як її так низько опускали впродовж останніх кількох років. Але в минулі вихідні поведінка президента Дональда Трампа встановила новий найнижчий рівень», - так успіхи президента США на саміті G7 оцінив агент ФБР, який працює у відділі контррозвідки.

З ним поспілкувалися журналісти Business Insider. Співрозмовник попросив не називати його імені, щоб не це нашкодило його роботі. Видання нагадує, що поїздка Трампа на саміт G7 була приправлена скандалами. Але найбільшим з них стало те, як президент США завзято виправдовував кібернетичну і військову агресію Москви по всьому світі. Зокрема, він виправдовував російські порушення міжнародного закону в Україні.

Трамп багато разів відмовлявся притягнути Росію до відповідальності за анексію Криму і звинувачував свого попередника Барака Обаму в тому, що Росія окупувала український півострів. Він висловлював свою симпатію російському президенту Володимиру Путіну, засуджуючи інших членів G7 за те, що не дали йому місце за спільним столом.

Відео дня

Читайте такожBusiness Insider: Росія може повернутися в G8 лише після сплати Україні репарацій

Після того, як Росію вигнали з G8, вона нічого не зробила, щоб виправити свою поведінку. Насправді вона навіть стала більш агресивною. На додачу до вторгнення в Україну російський уряд втручався в американські вибори 2016 року й намагався вбити колишнього шпигуна на території Великої Британії. Чиновники США застерігають, що з наближенням виборів 2020 року Москва посилює свою кіберактивність проти США, постійно намагаючись вивести з ладу лінії електропередачі.

«Що, заради Бога, змусило Трампа думати, що повернути Росію за стіл буде хорошою ідеєю? Як це служить інтересам національної безпеки США?» - сказав агент ФБР виданню.

Те, як Трамп захищає Росію, відновило занепокоєння серед ветеранів американської розвідки. Вони бояться, що американський президент міг стати російським «активом», яким маніпулюють заради російських інтересів. Або ж експерти допускають, що Трамп діє так, тому що сподівається на особисті ділові угоди в майбутньому.

Колишній чиновник Департаменту юстиції, який тісно працював зі спеціальним прокурором Робертом Мюллером, коли він був ще директором ФБР, не добирав слів, характеризуючи поведінку Трампа на саміті G7.

Читайте такожWashington Post: Трамп звинуватив Обаму у виключенні Росії з G8 за окупацію Криму

«У нас там в Овальному кабінеті актив Росії сидить. Немає іншого правдоподібного пояснення, чому президент каже такі речі. Дозволити Росії зістрибнути з гачка за те, що вона нападає на менші країни, а потім звинуватити в цьому Обаму? Це ж просто наче за інструкцією Путіна», - сказав він.

Трамп наполягає, що Росію краще запросити назад в G7, щоб вона допомогла розібратися зі складними проблемами, такими як Іран, Сирія й КНДР. Але Москва – союзник режиму сирійського диктатора Башара Асада. Крім того, вона зблизилася з Тегераном в останні роки. Американські військові й розвідники вважають Росію одним з головним суперників своєї країни, які підривають американські інтереси.

Колишній агент ЦРУ під прикриттям Гленн Карл сказав Business Insider, що Трамп поводиться, «як російський шпигун».

«Доказів так багато, що за 35 років своєї роботи в розвідці я ще не бачив нічого настільки чітко визначеного», - сказав Карл. Додавши, що говорив з кількома ветеранами розвідки США про Трампа ще з часів початку його передвиборчої кампанії. Багато з них вважають, що чинний американський президент становить загрозу для національної безпеки.

Читайте такожКанада не підтримує повернення Росії до G7 – Трюдо

«Розвідувальні активи стають шпигунами з багатьох причин», - каже Карл, який спеціалізувався на вербуванні іноземних шпигунів для ЦРУ.

«Все може початися з компромату чи фінансових гачків. Актив може бути переконаним, що діє як патріот, поки не звикне до своєї ролі», - додав він.

«Трамп чітко відповідає прихильністю на похвалу. Впродовж років офіцер-вербувальник, яким в даному випадку виступає Путін, усвідомив, що саме хоче його актив. І він дає це. Трамп хоче, щоб йому говорили, що він найвеличніший. Тож йому це й кажуть знову і знову, поки він не повірить, що це мотивація для його дій», - пояснив Карл.

У свою чергу, спеціальний агент ФБР Френк Монтоя, який нещодавно закінчив службу, не вірить, що Кремль «завербував» американського президента. Однак, він зауважує що скандальна поведінка Трампа і його неправдиві заяви зовсім не збігаються з усім тим, що відбувається в США.

«Ці його марення змушують мене не поспішати з висновками щодо того, чи він російський актив. Корисний ідіот – це більш вірогідно», - каже Монтоя.

Читайте такожМакрон: Повернення Росії до G7 недоречно до закінчення агресії проти України

Однак, він допускає, що в оточенні американського президента може бути хоча б один завербований агент Росії. Колишній головний юрист ЦРУ й АНБ Роберт Діец погоджується, що Трамп догоджає інтересам Путіна. Але не погоджується щодо причин такої поведінки.

«Гадаю, те що зараз відбувається, — це сценарій бритви Оккама», - сказав він Business Insider, посилаючись на філософську теорію, згідно з якою найпростіше пояснення часто правильне.

«Трамп хоче вести справи з Росією, коли залишить президентське крісло. Ми вже знаємо, що він був зацікавлений збудувати Trump Tower у Москві ще до обрання. Найкращий спосіб домовитися з Путіним – це добре до нього ставитися», - пояснив він, додавши, що у всякому разі таке прислужування Путіну «шкідливе» для інтересів США.