Сьогодні до Туреччини прибула остання партія складових та обладнання / flickr.com/photos/nicokaiser

Міністерство оборони Туреччини повідомило про завершення поставок другої батареї придбаного російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) С-400.

Як повідомляє Deutsche Welle з посиланням на прес-службу турецького оборонного відомства, сьогодні до Туреччини прибула остання партія складових та обладнання.

У турецькому міністерстві наголосили, що цю батарею планується поставити на озброєння в квітні 2020 року. До того часу триватиме вишкіл особового складу, котрий з нею працюватиме.

Відео дня

Читайте такожМосква пригрозила збивати ізраїльські літаки в Сирії

Вашингтон закидав Туреччині, котра є союзником по Північноатлантичному альянсу (НАТО), що придбання цих систем може надати росіянам інформацію про вразливі місця новітнього американського бойового літака F-35.

Через те, що Анкара відмовлялася дослухатися до вмовлянь, попереджень та погроз Вашингтона, адміністрація президента США Дональда Трампа викреслила Туреччину з програми F-35.

Як повідомляв УНІАН, перші повідомлення про переговори РФ і Туреччини про постачання С-400 з'явилися в листопаді 2016 року. Факт укладення контракту був підтверджений російською стороною у вересні 2017 року. Міністр національної оборони Туреччини Хулуі Акар заявив, що розгортання С-400 почнеться в жовтні 2019 року. Вартість поставки Анкарі систем С-400 становить 2,5 млрд доларів.

Вашингтон попереджав Анкару, що закупівля Туреччиною російських зенітно-ракетних комплексів С-400 становить велику загрозу для НАТО.

Віце-президент Сполучених Штатів Майк Пенс заявляв, що США не будуть спокійно спостерігати за тим, як Туреччина купує зброю у противників Альянсу.

Ердоган наголошував, що Анкара не збирається відмовлятися від контракту щодо російських С-400 та не бачить жодних проблем в цьому питанні.