Джо Байден / REUTERS

Колишній віце-президент США Джо Байден сказав, що, заморозивши важливу військову допомогу для України, Дональд Трамп «використав владу і ресурси Америки для тиску на суверенну країну, партнера, який досі під прямою атакою Росії».

«Це було сильно. Допомога, про яку йдеться, — це летальна військова допомога, яку адміністрація Обами-Байдена відмовилася давати Україні», - пише на сторінках Washington Post Марк Тіссен.

Читайте такожWashington Post: Замороження допомоги США для армії України допомагає Путіну

Відео дня

У 2014 році після того, як Росія анексувала Крим і почала відправляти бойовиків, танки й ракетні установки на Донбас, український президент Петро Порошенко приїхав у Вашингтон просити зброю для захисту своєї країни. Під час  пристрасного виступу перед Конгресом, коли Байден сидів просто за ним, Порошенко сказав, що його країна цінує нелетальну допомогу, яку вона отримує від США. Однак, він наголосив, що «не можна перемогти у війні за допомогою ковдр».

Адміністрація Барака Обами й Джо Байдена лишилася незворушною. Wall Street Journal писав у ті часи, що «президент Обама дотримується своєї відмови надати зброю чи летальне військове обладнання Україні, попри крик українського президента про допомогу у боротьбі з проросійськими силами». Чому? Білий дім боявся, що летальна допомога спровокує Москву. То що ж адміністрація дала українському лідеру? Замість ракетних систем, США відправили сухі пайки. В ті часи один розчарований чиновник Пентагону сказав: «І який же сигнал ми посилаємо? Ми відправляємо сухі пайки, поки їх завойовує агресор». Відповідь: сигнал слабкості.

Коли Дональд Трамп обійняв посаду президента, він послав сигнал сили. В грудні 2017 року нова адміністрація оголосила, що США відправлять летальну допомогу Україні, у якій Обама і Байден відмовили Порошенку.

Читайте такожBloomberg: Геополітична важливість України вислизає з поля зору

Йшлося про продаж протитанкових ракет Javelin на 47 мільйонів доларів. В травні 2018 року, коли Україна провела тестування своїх нових ракет Javelin, Порошенко написав на Twitter: «Нарешті цей день настав!». При цьому він особисто подякував Трампу «за підтримку України й ухвалення рішення надати протитанкові системи».

Тому Байден атакує Трампа за тимчасову затримку нової порції летальної допомоги, він поводиться лицемірно. Адже саме в часи його роботи США відмовляли надавати цю допомогу.

«І тепер віце-президент, який спокійно сидів, коли український президент просив зброю, тепер наважується вказувати на російську загрозу для України, засуджуючи Трампа?», - пише оглядач.