фото twitter.com/shamshur

В одному із найстаріших міст Бельгії, місті Арлон урочисто відкрили бронзову скульптуру королеви Франції, доньки Ярослава Мудрого Анни Ярославни.

Читайте такожУкраїна та Росія влаштували у Twitter суперечку через Анну Ярославну

Як повідомили УНІАН у прес-службі КМДА, пам’ятник подарувала громада Києва в рамках проекту "Шлях Королеви", який передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на шляху до Франції.

Відео дня

Скульптура юної княжни Анни, яка тримає в руках Реймське євангеліє, авторства Костянтина Скритуцького, є реплікою скульптури, встановленої у листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві.

Участь у відкритті скульптури взяла київська делегація, а також посол України в Бельгії Микола Точицький, мера міста Арлон Вінсан Магнус та інші.

Пам’ятник встановили біля церкви святого Доната, розташованої на високому пагорбі Кніпшен. Саме в цій частині пагорба у XI-XVI століттях було розташовано замок Арлонського графства. Ймовірно, що саме тут гостювала Анна Київська в XI столітті, коли здійснювала свою подорож до Франції. Враження і приязнь, що народилися в Анни від перебування у графстві, дозволили їй багато років потому довірливо розділити регентство при юному королі Франції Філіппі І з графом Фландрії легендарним Бодуеном V. Саме Арлон є передостаннім місцем на шляху до Франції.

Також у прес-службі КМДА нагадали, що пам’ятник київській княжні встановили минулого року у французькому місті-побратимі Києва - Тулузі та цього року – в Джакарті. Також у 2018 році громаді Кракова передано для встановлення авторську репліку пам’ятника Анні Київській. Скульптури княжни планується встановити у Чехії, Австрії та Німеччині.