Володимир Путін / REUTERS

Президент Сирії Башар Асад за підтримки Росії в понеділок почав користуватися демонтажем присутності армії США на півночі Сирії. Його війська почали заходити в автономний регіон, який контролювали курдські загони з допомогою американських сил впродовж останніх п’яти років.

Маловірогідний ланцюг подій почався цього місяця, коли президент США Дональд Трамп поклав край американському протесту проти наступальної операції Туреччини в Сирії під час телефонної розмови з турецьким президентом Раджепом Таїпом Ердоганом. Після цього дзвінка американська місія, націлена знищити «Ісламську державу» і скоротити вплив Ірану й Росії у розірваній війною країні, була зупинена. А Тегеран, Москва і Дамаск отримали величезну перемогу, яка їм дісталася задарма. Їм потрібно було лише сидіти й дивитися, як американські війська зникають самі, — пише Business Insider.

Через вторгнення Туреччини й вихід США Сирія стала відкритою для повномасштабного відродження контролю Асада.

Відео дня

Читайте такожNewsweek: Армія США умисно «здала» місто в Сирії військам Росії

«Російській президент Володимир Путін, напевне, не може повірити у свою удачу», - сказав виданню американський військовий з коаліції проти «Ісламської держави», який донедавна служив у Сирії.

«Третина Сирії була більш-менш вільною від «Ісламської держави». Ця територія була захищена без втручання режиму чи Росії. І тепер через турецьке вторгнення й американський вихід цей регіон відкритий для повернення під контроль режиму. Те, що повинно було б стати складною проблемою для дипломатії, у вирішенні якої повинні були брати участь США і Європа, раптом отримало просту відповідь у вигляді відправки танків і загонів, які зайняли цю третину Сирії», - додав співрозмовник видання.

Business Insider пише, що режим Асада зайняв сирійський Курдистан без жодного пострілу. І це велика перемога не лише для Дамаска, а й для Кремля з Тегераном, які вже давно вимагали, щоб США покинули критично важливий коридор, який сполучає північну частину Іраку зі сходом Сирії.

Читайте такожТурецькі війська захопили сирійське місто Расулайн (фото, відео)

Без присутності американських військ, частка підконтрольних режиму Асада територій зросте на третину й буде включати критично важливі транспортні сполучення, а також великі нафтові родовища в районі міста Дайр-ез-Заур.

«Путін продовжує отримувати все, що хоче. І при цьому йому не доводиться навіть щось робити. Йому достатньо лише сидіти й дивитися, як турки й американці знищують п’ять років успіху. А йому це навіть нічого не коштувало, навіть жодних спроб не треба було робити. Не здивуюся, якщо він знову втрутиться в американські вибори, щоб допомогти Трампу», - сказав виданню неназваний чиновник НАТО.