Ілюстрація / REUTERS

Британський парламент у вівторок ввечері, 22 жовтня, відхилив запропонований прем'єром Борисом Джонсоном графік прискореного розгляду законодавство про Brexit.

Таким чином, парламент змусив уряд вести переговори з ЄС про відтермінування виходу країни з Євросоюзу, пише Deutsche Welle.

Зазначєаться, що це рішення стало серйозною перешкодою для Джонсона на шляху забезпечити Brexit із угодою до 31 жовтня. Раніше цього дня Палата громад в попередньому читанні вперше схвалила зміст досягнутої між Лондоном і Брюсселем угоди про Brexit

Відео дня

Після голосування Джонсон заявив, що уряд відкладає розгляд угоди про Brexit в парламенті. "Наразі ЄС повинен вирішити, як відповісти на запит парламенту щодо продовження терміну", - сказав Джонсон у Палаті громад.

За його словами, він розмовлятиме з лідерами країн-членів Євросоюзу. "Поки вони не ухвалять рішення, ми призупиняємо розгляд цього законодавства", - наголосив Джонсон.

Також прем'єр додав, що уряд водночас готуватиметься до неврегульованого виходу з ЄС, тобто без угоди країни з євроблоком.

Читайте такожДжонсон пригрозив парламенту виборами, якщо не буде проголосована угода про Brexit

В ЄС вже відреагували на результати голосування в британському парламенті. Речниця голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера Міна Андреєва написала у соцмережі Twitter, що "Єврокомісія бере до відома результат сьогоднішнього дня та очікує, що уряд Великої Британії повідомить нас про наступні кроки".

Вона додала, що президент Європейської Ради Дональд Туск веде консультації з лідерами країн-членів ЄС щодо прохання Лондона про відтермінування Brexit до 31 січня 2020 року.

Напередодні у парламенті Великої Британії не винесли на голосування питання про схвалення угоди з Євросоюзом, а 19 жовтня Палата громад після багатогодинних дебатів вирішила відкласти голосування щодо схвалення нової угоди про Brexit.

Після перенесення голосування про угоду 19 жовтня Джонсон відправив у Брюссель два листи. В одному він формально попросив про відстрочку Brexit, але в іншому виступив проти перенесення виходу країни з ЄС. Як повідомило видання Sunday Times, Брюссель, ймовірно, відкладе Brexit до лютого 2020 року, якщо Джонсон не заручиться підтримкою більшості у парламенті для схвалення угоди.

Лондон та Брюссель досягли домовленості щодо нової угоди про Brexit 17 жовтня. Раніше її було схвалено на саміті ЄС.