REUTERS

Сили спеціального призначення США вбили лідера терористичної організації «Ісламська держава» Абу Бакр Аль-Багдаді під час рейду на північному заході Сирії. Про це оголосив американський президент вчора.

Але хоч смерть терориста стало ударом для його угруповання, ІДІЛ досі становить загрозу в Сирії, особливо після того, як сотні її бойовиків, а також членів їхніх сімей втекли з ув’язнення під час наступу Туреччини, який почався цього місяця після тривалого періоду затишшя в північних регіонах країни. Про це пише Foreign Policy.

«Дивовижно, що ця операція взагалі досягла успіху. Хоча адміністрація Трампа зробила її набагато важчою», - сказала колишній чиновник Пентагону й старший науковий співробітник Вашингтонського інституту Близького Сходу Дана Строул.

Відео дня

Читайте такожТрамп підтвердив ліквідацію ватажка терористів ІД аль-Багдаді: "він помер, як боягуз" (відео)

«Смерть Осами бін Ладена не призвела до знищення «Аль-Каїди». Так само я очікую, що усунення Багдаді не стане смертельним ударом для «Ісламської держави», попри свою важливість», - додала вона.

Рейд Першого загону спеціальних операцій «Дельта» відбувся 26 жовтня після складної операції ЦРУ зі збору розвідувальних даних. В останній взяли участь курдські загони й інші партнери США в регіоні включно з іракською автономією Курдистан. Про це Foreign Policy сказав неназваний американський чиновник. Операція за участі гелікоптерів і сил спеціального призначення на землі була проведена з іракського міста Ербіл на території Сирії.

«Минулої ночі США притягнули терориста №1 у світі до відповідальності. Світ тепер став значно безпечнішим», - оголосив Трамп.

Читайте такожБойовики ІДІЛ призначили нового ватажка замість убитого аль-Багдаді

Смерть Багдаді стала перемогою для Трампа і його команди з національної безпеки, яка роками полювала на найбільш розшукуваного терориста. Але чиновники й експерти кажуть, що цей успіх не перекреслить шкоду, яку президент США завдав, коли на початку жовтня вирішив відкликати американські війська з турецько-сирійського кордону на північному сході Сирії. Тисячі бойовиків «Ісламської держави», а також їхні сім’ї, розбіглися по таборах в регіоні, який контролювали курди з «Сирійських демократичних сил».