Абу Бакр аль-Багдаді / REUTERS

Військові США змогли виявити й вбити ватажка «Ісламської держави» Абу Бакр аль-Багдаді завдяки інформатору з близького оточення терориста. «Кріт», чия національність наразі не відома, був настільки інфільтрований у коло найближчих соратників головного терориста планети, що йому довірили супроводжувати членів сім’ї ватажка ІДІЛ для проходження медичного огляду.

Про це пише Washington Post з посиланням на джерела, додаючи, що інформатор американських військових був присутній під час операції спеціального загону «Дельта» з ліквідації Багдаді. Через два дні після вбивства ватажка «Ісламської держави» його разом з сім’єю евакуювали з регіону. Також інформатор отримав 25 мільйонів доларів винагороди, яку США призначили за голову Багдаді.

Читайте такожForeign Policy: Багдаді мертвий, але його «Ісламська держава» на підйомі

Відео дня

Видання пише, що інформатор – це розчарований терорист «Ісламської держави». Він спочатку вступив у контакт з «Сирійськими демократичними силами» після того, як члена його сім’ї вбили колишні поплічники з терористичної організації. Лідери «Сирійських демократичних сил» повідомили про інформатора розвідці США, яка ретельно перевірила його. Про це Washington Post розповіли чиновники з Близького Сходу й США, які знають про деталі операції.

Командир сирійських опозиціонерів генерал Мазлоум Абді сказав, що інформатор зіграв ключову роль в операції з ліквідації Багдаді. Він навіть приносив речі з польового розташування терориста включно з його використаною білизною, щоб підтвердити, що ватажок ІДІЛ дійсно там. Інформатор також розповів про сховище Багдаді, оскільки він особисто наглядав за будівництвом захищеного будинку терориста. Ця інформація зіграла важливу роль, а також дані про те, що Багдаді завжди носить на собі жилет смертника на випадок, якщо його схоплять.

«Досить тривалий час існували припущення, що ця людина має ключі до потрібних замків», - сказав виданню неназваний чиновник США, додавши, що робота з інформатором почалася влітку.

Читайте такожЖурналісти показали відео з місця ліквідації ватажка терористів ІД

«По-справжньому серйозно все стало впродовж останніх кількох тижнів», - додав співрозмовник видання.

Багдаді було надзвичайно важко відстежити. Суботній рейд став кульмінацією багатьох років роботи США, їхніх союзників і партнерів у регіоні. Полювання на Багдаді тривало з 2015 року. Ватажок «Ісламської держави» не користувався мобільним телефоном і електронними пристроями, які можна було б відстежити. Він часто переїжджав, щоб уникнути виявлення.

Інформатор користувався настільки високою довірою, що він займався зміною місць проживання для Багдаді по всій провінції Ідліб. Зрештою, терорист зупинився у селі Баріша. Інформатор повідомив силам США, що Багдаді в Ідлібі. Це було маловірогідне місце для його переховування, зважаючи на те, що провінція під контролем ВПС Росії. А різні бойові загони контролюють територію.