Дональд Трамп / REUTERS

Член Ради національної безпеки США підтвердив один з ключових епізодів процедури імпічменту. У своїх свідченнях він розповів, що американський дипломат, який працював з президентом Дональдом Трампом, розповів йому про блокування пакету військової допомоги для України до тих пір, поки повна не відкриє потрібні американському лідеру розслідування.

Як пише New York Times, за зачиненими дверима член Ради безпеки США Тімоті Моррісон розповів про телефонну розмову між Трампом і американським послом в ЄС Гордоном Сондлендом. Під час неї президент нібито сказав, що не хоче «обміну послуга за послугу» з Україною. Але він при цьому наполягав на тому, щоб лідер України Володимир Зеленський публічно оголосив початок розслідування проти Джозефа Байдена, його сина й інших демократів.

Читайте такожWashington Post: Тиск на Україну почався за довго до розмови Трампа з Зеленським

Відео дня

Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор раніше теж говорив з тривогою про цю телефонну розмову. За словами дипломата, про неї йому розповів якраз старший директор з питань Європи й Росії в Раді національної безпеки Тімоті Моррісон. У свою чергу, Сондленд обмежив свої свідчення щодо цієї розмови з американським президентом.

Видання пише, що свідчення Моррісона можуть бути важливими для демократів у Палаті представників, які ведуть справу про імпічмент Трампа. Власне, в її рамках вони намагаються з’ясувати, чи використав американський президент допомогу для Києва на 391 мільйон доларів і зустріч з ним у Білому домі як важіль впливу на Зеленського.

Однак, Моррісон, який давно працює з республіканцями в Конгресі й був призначений на свою посаду Трампом, відмовився коментувати поведінку президента. Республіканці називають його найбільш лояльним свідком з усіх і нинішньому процесі. У своїй початковій заяві він уникав тверджень про тактики тиску самого Трампа і постійно переводив увагу на Сондленда. За словами Моррісона, він «не розумів» втручання посла в ЄС в українську політику.

Читайте такожBloomberg: Імпічмент Трампа стосується не лише тиску на Україну

Також під у своїх свідченнях він сказав, що не розглядає скандальну телефонну розмову між Трампом і Зеленським як незаконну чи неналежну. Однак, вона, за його словами, була досить тривожною, щоб попросити головного юриста Ради національної безпеки Джона Айзенберга переглянути її через побоювання витоку інформації.

Моррісон пояснив, що звернувся з таким проханням, тому що його тривожив потенційний вплив розкриття тексту розмови на підтримку України в Конгресі. Він також переживав, що стенограма може вплинути на українське сприйняття американо-українських відносин.