Вільям Тейлор / REUTERS

Коли посол Вільям Тейлор дав свідчення у справі про імпічмент за зачиненими дверима, він спричинив великий головний біль для адміністрації Дональда Трампа, розповівши деталі зусиль, націлених змусити Україну почати розслідування проти Джо Байдена. Але Тейлор також створив проблеми й українському президенту.

Тепер члени адміністрації президента Володимира Зеленського намагаються внести ясність, щоб дати відповідь, — пише Daily Beast. Цей епізод демонструє, наскільки складними стали відносини між США й Україною на тлі процедури імпічменту Трампа, яка продовжує розгортатися.

У своїх свідченнях минулого місяця американський дипломат Вільям Тейлор, який працює в Києві, розповів, що двоє соратників Зеленського звинувачували Україну, а не Росію, у початку тривалої й кривавої війни на українському сході.

Відео дня

Читайте такожВільям Тейлор розповів про "жахи", яких уникнув Зеленський

Його слова, однак, не були абсолютно чіткими. Але вони викликали політичний шторм в Україні, де російські вбили тисячі українців. Критики українського президента використали свідчення Тейлора як доказ, що Зеленський нібито «працює на користь Росії».

Розмова, яку описав Тейлор, відбулася, коли спеціальний представник США в Україні Курт Волкер закликав двох соратників Зеленського: Ігоря Новікова й Андрія Єрмака, — не переслідувати екс-президента Петра Порошенка. Людей з його оточення пов’язують з великим скандалом навколо військових закупок. Тейлор розповів американським слідчим у Конгресі, що на пораду Волкера українські чиновники відповіли досить емоційно.

«Вони сказали: подивіться на ось це», - пригадав Тейлор, додавши, що Єрмак і Новіков показали йому і Волкеру фото на своїх телефонах. Це були їхні родичі: брат одного з них і сестра іншого. Вони загинули або були поранені на Донбасі.

Читайте такожNew York Times: Трамп вимагав, щоб Зеленський оголосив розслідування проти Байдена і Клінтон

«Вони сказали: Порошенко за це відповідальний», - додав американський дипломат.

Опис цієї розмови не привернув велику увагу ЗМІ в США. Однак, в Києві його сприйняли неоднозначно. Соратники Порошенка використали свідчення для того, щоб звинуватити команду Зеленського у перекладанні відповідальності за війну на Сході України на свого попередника, щоб захистити Росію від відповідальності.

«Це свідчення… перекладає вину за війну проти України на саму Україну, а не Росію», - сказала Ірина Геращенко, яка входить у партію Порошенка. Єрмак відповів на ці закиди.

«Я ніколи не казав, що Порошенко відповідальний за початок війни на Донбасі. Я говорив, що ніхто не вищий за закон», - пояснив він Daily Beast.