Терористи ІДІЛ з дитинства привчали дітей до зброї / CNN

Два поверхи вниз під штаб-квартирою Військової розвідки Іраку в кінці застеленого червоним килимом коридору розміщений музей холоднокровного, продуманого й умисного жаху. Це не вшанування найтемнішого розділу нещодавньої кривавої історії країни, а попередження, наскільки небезпечними й ефективними були ті, хто мріяв встановити «халіфат» на території Іраку й Сирії.

Про це пише CNN. Приголомшлива жорстокість «Ісламської держави» ретельно записувалася й розміщувалася в інтернеті, щоб посіяти жах у світі й закріпити абсолютну покірність в підконтрольних терористам регіонах. Охоплення ІДІЛ було масивним. Терористична організація захопила територію завбільшки з Велику Британію, на якій жили 12 мільйонів людей. В музеї в Іраку зібрані документи й записи, які дають відвідувачам можливість зазирнути й подивитися, чим був «халіфат».

Читайте такожForeign Policy: Багдаді мертвий, але його «Ісламська держава» на підйомі

Відео дня

В підручниках для початкової школи дітям пропонують вчитися основам математики, рахуючи АК-47. Тригонометрія пояснюється в контексті снайпера, який вираховує відстань до людини, яку збирається вбити. З кожним роком терористи намагалися все більше інтегрувати дітей у свою ідеологією.

«Це повертає мене в дитинство, проведене в Іраку Саддама Хусейна. Кожного дня у школі перед початком уроків всіх дітей змушували скандувати: «Хай живе Саддам!». Нас вчили, що він завжди має рацію, що він рятівник арабського світу. А наші підручники лише прославляли Саддама і його партію «Баас»», - пише автор статті Мохаммед Тауфік.

Він додає, що так само, як й «Ісламська держава», Саддам Хусейн був одержимий бажанням, щоб діти слідували створеним ним правилам. Стратегії терористичної організації й режиму іракського диктатора досить схожі. Зрештою, багато лідерів ІДІЛ колись були прихильниками Хусейна. Обидва режими принесли в Ірак кошмар, які людям досі боляче згадувати.

Читайте такожWashington Post: Ватажка ІДІЛ «здав» США член його близького оточення

Самопроголошений «халіфат» випускав власні монети й номерні знаки для автомобілів. ІДІЛ готувався до запровадження власних паспортів. Відрізані від світу, «громадяни Ісламської держави» навряд чи змогли б подорожувати з усім цим. Але ці артефакти в музеї ілюструють амбіції терористичної організації стати подобою справжньої держави.

«Це була б держава, збудована на крові, терорі й сексуальному рабстві. В експозиції виставки під назвою «Сексуальний джихад» є копія графіка для молодих чоловіків-добровольців, які стоять в черзі за сексом з жінкою. Це була сексуальна рабиня або лояльна жінка, яка буквально хотіла віддати своє тіло халіфату», - йдеться в статті.

Колекцію доказів й артефактів зібрала Військова розвідка Іраку в Багдаді для того, щоб зрозуміти суть «Ісламської держави» і вивчити її кримінальну психіку. Це приватний музей. І журналіст CNN став першим, кому дозволили його відвідати.

Читайте такожТерористи у всьому світі навчаються в ІД, копіюючи їхні дії – Держдеп

Представники іракської розвідки кажуть, що зібрані документи демонструють, як терористи збирали для «халіфату» великі суми грошей, продаючи контрабандну нафту й археологічні коштовності. Крім того, вони збирали «податки» з місцевих. Банер в музеї застерігає англійською й арабською мовами: «Не забувайте злочини терористичної банди ІДІЛ».