Друзі адвоката Трампа добивалися заміни Коболєва на чолі "Нафтогазу" / фото УНІАН

Один з директорів державної енергетичної компанії України «Нафтогаз» стверджує, що двоє ділових партнерів особистого адвоката президента США Руді Джуліані хвалилися своїми зв’язками з ним й членами американського уряду. За допомогою цих зв’язків вони намагалися замінити керівництво української компанії й тогочасного американського посла в Україні.

Про це пише CNN. Андрій Фаворов розповів, що зустрічався з бізнесменами Левом Парнасом й Ігорем Фруманом під час енергетичної конференції в Х'юстоні, яка пройшла у березні. За його словами, було очевидно, що вони хотіли просунути угоди про продаж газу Україні заради власних ділових інтересів. Вони говорили про свої зв’язки з урядом США, а також з Джуліані. І все це нібито повинно було допомогти їм укласти такі угоди.

Читайте такожNew York Times: Друзі Джуліані намагалися нажитися на його пошуках політичного бруду в Україні

Відео дня

Фаворов співпрацює з розслідуванням Держдепартаменту США проти особистого адвоката Дональда Трампа. За його словами, Парнас і Фруман намагалися «завербувати» його, пропонуючи замінити на посаді голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

«Це абсолютне божевілля. Я, звісно ж, відкинув цю пропозицію одразу ж», - сказав Фаворов журналістам CNN.

«Це вперше для мене, коли двоє приватних акторів пропонують або обговорюють питання, які повинні належати до зовнішньої політики США», - додав він.

Фаворов також розповів, що Парнас і Фруман «натякали на той факт, що у них була можливість зустрічатися й обговорювати політику щодо України з високопоставленими членами нинішньої адміністрації. І що у них були інші канали комунікації». Й серед цих контактів вони також називали Джуліані.

Видання пояснює, що Фаворов – громадянин США. За його словами, він не знав, чи можна сприймати Парнаса й Фрумана серйозно, аж поки не сталося звільнення американського посла в Україні Марі Йованович.

Читайте такожWashington Post: У США допитають одного з керівників "Нафтогазу" у справі проти Джуліані

«До цього дня мені важко переварити, як таке взагалі можливо», - сказав Фаворов про звільнення посла.

Описуючи бізнес-інтереси, які просували Парнас й Фруман, він сказав, що бізнесмени висловлювали бажання укласти угоди між американськими постачальниками зрідженого газу й українським «Нафтогазом». Але, за його словами, їм бракувало досвіду й кваліфікації, щоб належним чином проводити такі транзакції.