скриншот

В ефірі програми "60 хвилин" на австралійському 9 телеканалі в неділю показали 20-хвилинне відео з розслідуванням про те, хто збив літак авіакомпанії Malaysia Airlines над Донецькою областю, в ході якого журналісти прийшли до висновку, що це зробили з російського "Бука", передає LB.ua.

Відео на англійській мові, є можливість включити англійські субтитри.

Для початку австралійці взяли дані британської команди Bellingcat, які одними з перших відстежили російський "Бук", і з'їздили по цьому маршруту в Зугрес, Торез, Сніжне, на поле, звідки, найімовірніше, була запущена ракета "Бука", Луганськ.

Також в ході розслідування журналісти взяли коментар у експерта з балістики Яна Хорсфола з університету Кренфілда (Великобританія), який підтвердив, що сліди на вцілілій обшивці "Боїнга" відповідають попаданню осколків від ракети "Бука". "Я підозрюю, що боєголовка пройшла, може, в десяти метрах від літака. Але вона випустила цілий диск осколків, через які той пролетів", - заявив експерт.

Читайте такожПід час трансляції параду в Москві диктор не оголосив "Буки" - ЗРК проїхали в тиші

"Докази свідчать про те, що беззахисний пасажирський лайнер із 38 австралійцями на борту, був збитий російською ракетою. Кінцева відповідальність за це лежить не на молодих солдатах, які натиснули на пуск, а на людині, яка відправила їх туди, людині, яка майже напевно уникне покарання за цей злочин", - йдеться в репортажі, який закінчується фотографією президента Росії Володимира Путіна.