Ілюстрація / REUTERS

В Європарламенті за ініціативою литовського євро депутата Андрюса Кубілюса створили групу дружби з європейською Росією.

Як пише dw.com, офіційні контакти між Європарламентом і Держдумою РФ на сьогодні фактично зведені до нуля - через загальні напружені відносини Брюсселя і Москви. Так, хоча в Європарламенті й сформована делегація по співпраці з Росією, зі своїми російськими візаві євродепутати не зустрічалися вже кілька років.

Відсутність чіткого довгострокового порядку денного відносин ЄС і Росії багато хто в Європарламенті вважає неправильним.

Відео дня

Читайте такожСенцов у Європарламенті: протягуючи руку дружби Путіну, пам'ятайте про 13 тисяч загиблих в Україні

Тому литовський депутат Андрюс Кубілюс (Європейська народна партія) запропонував створити в стінах Європарламенту неформальний форум "Друзі європейської Росії", на зустрічах якої євродепутати, експерти, опозиційні політики і представники громадянського суспільства Росії могли б відверто обговорювати бачення майбутнього Російської Федерації.

Перша така зустріч учасників форуму пройшла в Європарламенті в середу, 11 грудня.

Політична дискусія про перегляд відносин Заходу з Росією спалахнула з новою силою після низки нещодавніх заяв президента Франції Еммануеля Макрона, який закликає до відновлення діалогу з РФ. Але, на думку Кубілюса, стратегія ЄС та окремих його країн-членів, спрямована на те, щоб перезавантажити відносини з Росією під керівництвом Володимира Путіна, - не тільки безнадійна, але й шкідлива, оскільки віддаляє початок можливої трансформації РФ.

Євродепутат вважає, що Брюссель вже зараз повинен думати про те, як допомогти Росії після Путіна стати демократичною державою, прихильною європейськии цінностям.

Нагадаємо, Європейський парламент у березні підтримав звіт про майбутні відносини Європейського Союзу з Росією. Поправка, яка закликала до відновлення роботи Комітету парламентського співробітництва ЄС-Росія, припиненої з моменту анексії Криму, провалилася.