Ілюстрація \ REUTERS

Верховний представник Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель в ході телефонної розмови запросив голову МЗС Ірану Джавада Заріфа в Брюссель "для обговорення деескалації в Іраку".

Читайте такожТрамп пригрозив вдарити по Ірану "сильніше, ніж коли-небудь" в разі нападу на американців

Про це йдеться в заяві Євросоюзу. Боррель закликав Іран проявляти стриманість, передає kommersant. «Жозеп Боррель висловив глибоку стурбованість з приводу останнього наростання насильницьких зіткнень в Іраку, включаючи вбивство генерала Касема Сулеймані. Він закликав Іран проявляти стриманість і ретельно обмірковувати будь-яку реакцію, щоб уникнути подальшої ескалації, яка завдасть шкоди всьому регіону і його народу», - йдеться в комюніке. За словами Борреля, регіональне політичне рішення є єдиним шляхом просування вперед, а ЄС готовий його підтримати.

Відео дня

В ході телефонної розмови верховний представник ЄС і глава іранського МЗС також обговорили збереження СВПД, що залишається «наріжним каменем глобальної архітектури ядерного нерозповсюдження».

Як повідомляв УНІАН, американський президент заявив, що США готові завдати «швидкого і сильного удару по 52 цілях в Ірані. За його словами, Сполучені Штати вдарять по Ірану «сильніше, ніж коли-небудь раніше», якщо іранські військові нападуть на американських солдатів.

Після цього Джавад Заріф сказав, що вважає можливий удар США по культурних об'єктах Ірану «військовим злочином». Про нездатність США здійснити подібну атаку заявив командувач армією Ірану Абдулрахім Мусаві. У МЗС Ірану був викликаний посол Швейцарії, який представляє інтереси Сполучених Штатів в країні. Йому був оголошений протест через заяви Трампа.