Для білорусів подешевшають візи до ЄС / yarnovosti.com

Білорусь та Європейський Союз 8 січня офіційно оформили спрощення видачі віз, підписавши відповідну угоду. Також було підписано угоду про реадмісію осіб, які перебувають без дозволу.

Як повідомляє БелТА, церемонія підписання відбулася в Брюсселі. Від білоруської сторони підпис під документом поставив глава МЗС Володимир Макей, ЄС представляли заступник прем'єр-міністра - міністр внутрішніх справ Хорватії Давор Божинович (Хорватія зараз головує в Європейській раді) і європейський комісар з внутрішніх справ Ільва Йоханссон.

Божинович перед підписанням нагадав, що сторони вели переговори з 2014 року. Він зазначив, що в 2018 році майже 700 тисяч білоруських громадян подали заявки на отримання шенгенської візи, а понад 80% виданих віз були багаторазові. "Білорусь - країна з одним з найвищих показників виданих шенгенських віз та з одним з найменших відсотків відмов", - звернув увагу він.

Відео дня

Володимир Макей у свою чергу зазначив, що сторони намагалися підписати документи набагато раніше, проте з різних причин це не вдалося. Він розраховує, що Євросоюз використовує всі можливості, щоб тимчасово заморозити вартість шенгенських віз для білорусів у розмірі 60 євро до моменту набрання чинності підписаної угоди.

Візова угода між сторонами передбачає взаємне полегшення візових процедур для широкої категорії громадян та зниження збору. При цьому буде забезпечено право громадян звертатися за отриманням віз як у посольства європейських країн, так і в візові центри.

Вартість "шенгену" для білорусів знизиться до 35 євро, а рішення про видачу візи буде прийматися в термін до 10 днів (в разі додаткової перевірки термін може збільшитися до 30 днів). Багато категорій громадян залежно від мети поїздки зможуть звертатися за візою без сплати збору та отримувати багаторазові візи з більш тривалим терміном дії у спрощеному порядку.

Читайте такожУ МЗС Польщі заявили, що Лукашенко веде подвійну політичну гру для утримання влади

Білоруська віза для громадян ЄС також подешевшає до 35 євро. Крім того, буде збільшено перелік підстав для видачі безкоштовних віз в некомерційних цілях. Термін перебування іноземців в Білорусі збільшиться вдвічі: з 90 днів у році (зараз) до 180.

Після підписання документи повинні бути ратифіковані Національними зборами Білорусі та схвалено Європейським парламентом. Почнуть вони діяти в перший день другого місяця після дати повідомлення сторонами одна одну про завершення процедур ратифікації. Тобто доведеться чекати кілька місяців.

Читайте також"Їдуть на вихідні": росіяни витворили черги на кордоні Білорусі з Євросоюзом

На початку лютого почне діяти оновлений Візовий кодекс Європейського союзу, який передбачає підвищення вартості візового збору до 80 євро. Для білорусів ця ціна буде діяти до тих пір, поки не набуде чинности угода з ЄС. Тільки після цього збір автоматично знизиться з 80 до 35 євро.

У Євросоюзі вважають, що угоди набудуть чинності у червні.