Сенат Польщі відхилив суперечливий закон про покарання суддів / фото flickr.com/wlodi

Сенат Польщі, в п'ятницю, 17 січня, відхилив суперечливу судову реформу, яку раніше схвалив польський Сейм.

Проти законопроекту висловився 51 сенатор, тоді як підтримали його 48 представників верхньої палати парламенту, у якому незначну перевагу мають опозиційні сили, пише Deutsche Welle з посиланням на Reuters. Загалом же до Сенату входять 100 законодавців.

Законопроект, запропонований правлячою партією "Право і справедливість" (ПіС), передбачає можливість звільнення та застосування інших дисциплінарних заходів щодо суддів, які ставлять під сумнів законність судових рішень та кадрові призначення.

Відео дня

Читайте такожПольща може вийти з ЄС через урядову реформу судочинства

Утім, останнє слово щодо суперечливого законопроекту має сказати Сейм Польщі, куди документ тепер буде повернений. У ПіС вже заявили, що, попри відхилення законопроєкту Сенатом, партія має намір ухвалити його.

Після цього документ має підписати президент країни Анджей Дуда, який також є членом цієї політсили.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня Сейм Польщі схвалив суперечливу судову реформу, яку критикує Європейська Комісія. Правляча партія трохи пом'якшила свої вимоги, видаливши із законопроекту норму, яка зобов'язувала суддів розкривати свої справжні імена у соціальних мережах, в яких вони представлені під псевдонімами. У ПіС запевняють, що нова судова реформа допоможе уникнути хаосу в правовій системі.

Між тим, Європейська Комісія неодноразово критикувала Польщу за судову реформу.