Ілюстрація / REUTERS

Коронавірус з міста Ухань вбив щонайменше 26 людей в Китаї. Тепер він дістався до Сіньцзян-Уйгурського автономного району на заході країни. О шостій ранку за місцевим часом служби охорони здоров’я повідомили про 47-річного чоловіка на ім’я Лі, а також про 52-річного Гу, у яких виявили смертельний вірус.

Місцева влада пояснила, що обоє заражених відвідували місто Ухань, де перший випадок захворювання був зафіксований 10 січня. Видання Business Insider наголошує, що це дуже важливі новини. Якщо вірус пошириться по Сіньцзян-Уйгурському району, кількість заражених може зрости до мільйона людей. Адже саме стільки представників мусульманської меншини Китай утримує в таборах по всьому регіону. І вони дуже уразливі до інфекції.

Читайте такожThe Atlantic: Китай «лікує» мусульман від віри тортурами, алкоголем і комуністичними піснями

Відео дня

Видання пише, що табори брудні, з поганою інфраструктурою й забиті в’язнями, про що говорять свідчення людей, які там були ув’язнені. Це робить їх ідеальним розплідником для хвороб й інфекцій. Існує щонайменше 465 таких таборів по всьому регіону, про що свідчить дослідження групи активістів під назвою «Рух національного відродження Східного Туркистану».

Чоловік на ім’я Омір, який був в’язнем табору в місті Карамай на півночі Сіньцзян-Уйгурського автономного округу, сказав BBC в 2018 році, що ділив камеру зі ще 45 людьми. Спати доводилося на боку, тому що місця не вистачало. Сайрагул Сайтбай, яка втекла з табору в березні 2018 року, розповіла ізраїльській газеті Haaretz: «Їжа була погана, виділених на сон годин було не достатньо, а гігієна була огидна».

«В кімнаті площею 16 квадратних метрів було майже 20 людей. В кожній камері було пластикове відро, яке служило туалетом. Кожному в’язню давали дві хвилини на день для туалету. Відро виливали лише раз на день», - додала вона.

Читайте такожКНДР закриває свій кордон через поширення нового вірусу в Китаї

Президент Світового конгресу уйгурів Долкун Іса застерігає, що в разі потрапляння вірусу з міста Ухань в ці табори, наслідки будуть дуже серйозними.

«Життя мільйонів людей буде поставлено на кін», - наголосив він.

Професор історії Китаю й Центральної Азії Джорджтаунського університету Джеймс Міллворд написав у Twitter, що «тіснота, погана гігієна, холод й стрес для імунної системи» може призвести до «масової катастрофи».

«Захист від епідемій був однією з перших вимог в інструкції Чжу Хайлуна щодо створення таборів», - додав вчений, нагадуючи про офіційну інструкцію про організацію таборів, яку минулого року опублікував Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів.

Читайте такожВласник LVMH втратив перше місце в рейтингу найбагатших людей світу через вірус в Китаї

Вірус під назвою 2019-nCoV – це новий штам коронавірусу, який може уражати ніс, горло й носові пазухи. Людство ще не стикалося з ним раніше. В понеділок стало відомо, що вірус може поширюватися від людини до людини. Хоча раніше вважалося, що він передається людям від тварин. Вчені підозрюють, що вірус пройшов шлях від кажанів до змій, перш ніж перекинувся на людей.