Ілюстрація REUTERS

Данський патрульний корабель врятував в Егейському морі мігрантів, попри наказ цього не робити.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на місцеві ЗМІ.

Читайте такожСім німецьких міст готові прийняти дітей біженців з таборів Греції

Відео дня

Під час патрулювання морського кордону між Туреччиною і Грецією військові помітили 33 мігрантів на гумовому човні. Після цього копи отримали наказ відбуксирувати мігрантів назад до Туреччини.

Втім, екіпаж наказ виконувати відмовився, оскільки він міг поставити під загрозу життя мігрантів. Врешті військовослужбовцям вдалось скасувати «невиправданий наказ» і доставити врятованих на грецький острів Кос.

За словами керівника данських військових Яна Нігша, спроби буксирувати мігрантів з територіальних вод є незаконними; місцева берегова охорона може тільки запобігти перетин човнами морського кордону.

Як повідомляв УНІАН, 1 березня Греція не впустила на свою територію близько 10 тисяч мігрантів із Туреччини.

Грецькі поліцейські застосували проти них важкі водомети та сльозогінний газ. Біженці у відповідь закидали загони поліції камінням та іншими предметами. Інцидент стався на прикордонному переході на річці Еврос, закритому з 28 лютого.

За даними Міжнародної організації з міграції, на турецькому боці 212-кілометрового кордону з Грецією ввечері 29 лютого перебували понад 13 тисяч осіб, які сподіваються потрапити на територію Євросоюзу після відмови Анкари стримувати цей потік.

Укладена між Анкарою та Брюсселем у березні 2016 року угода передбачає, що мігрантів із Сирії, які прямують до країн ЄС, не пропускатимуть через кордони Туреччини. За це Європейський Союз пообіцяв турецькій стороні фінансову підтримку.