Постраждалий внаслідок нападу в Кабулі / REUTERS

Екстремістське угруповання "Ісламська держава" взяло на себе відповідальність за напад на меморіальну церемонію в столиці Афганістану Кабулі, внаслідок якого загинули щонайменше 32 людини і 58 були поранені.

Серед загиблих - п’ятеро жінок. Це перший такий напад із моменту підписання 29 лютого угоди про мир між США і антиурядовим рухом "Талібан", повідомляє Радіо Свобода.

Екстремісти напали на людей, які прийшли до меморіалу вбитого бойовиками лідера народу хазареїв Абдул-Алі Мазарі. Серед присутніх на церемонії представників афганського керівництва був голова виконавчої влади Абдулла Абдулла. Йому вдалося залишитися неушкодженим.

Відео дня

Міністерство внутрішніх справ Афганістану заявило 6 березня, що після нападу сталися спорадичні сутички між поліцейським спецназом й ісламістами. За даними відомства, трьох бойовиків убито.

Читайте такожПрезидент США вперше в історії поговорив із лідером "Талібану"

Таліби, які підписали минулого тижня угоду про припинення 18-річної війни в Афганістані, негайно заявили про свою непричетність до нападу.

Як повідомляв УНІАН, 29 лютого в столиці Катару Досі Сполучені Штати та ісламістське угрупування "Талібан" підписали мирну угоду.

Згідно з документом, США мають намір повністю вивести війська з Афганістану через 14 місяців, якщо таліби будуть дотримуватися домовленостей. "США, їх союзники і Коаліція завершать виведення решти сил з Афганістану протягом 14 місяців після оголошення цієї спільної декларації та укладення угоди між США і "Талібаном", - йдеться в тексті документа.

Угода передбачає, що 10 березня розпочнуться переговори між "Талібаном" та іншими афганськими сторонами.

Війська США увійшли до Афганістану майже 19 років тому, після терактів 11 вересня 2001 року. Це найтриваліша військова кампанія в американській історії.