Ілюстрація / REUTERS

Наразі ніхто не знає, скільки триватиме пандемія, введена через коронавірус COVID-19. Але за півроку карантинного режиму економіка країн може «розвалитися».

Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповіла старший політичний аналітик Центру європейської політики Аманда Пол, коментуючи прогноз Лотара Вілера (президента німецького Інституту Роберта Коха), який заявив, що епідемія коронавірусу може тривати ще два роки.

Читайте такожКількість випадків зараження коронавірусом в Ірані зросла майже до 60 тисяч

Відео дня

Вона закликала дотримуватись домашнього режиму, але при цьому зазначила, що в разі тривалого карантину економіка і вся соціальна система країн розвалиться.

«Ніхто насправді не знає, що станеться найближчим часом, і як довго триватиме пандемія. І науковці працюють над тим, щоб винайти вакцину. Можна сказати – поживемо-побачимо. Це зрозуміло, що ще дуже багато людей повинні перехворіти на коронавірус, аби отримати імунітет. Але також дуже багато людей не зможуть сидіти під замком 5, 6, 7 місяців без роботи. Складається враження, що більшість урядів думають так: через кілька тижнів після соціальної ізоляції ми можемо досягти піку кількості тих, хто контактував із вірусом і помер у лікарнях, так само, як і в Китаї. Там ми бачимо, що люди не контактували один із одним, і кілька днів не було повідомлень про жоден новий випадок захворювання. Тож треба лишатися вдома, бо цей вірус – це дійсно щось нове, і ми не знаємо, що може статися. Але з іншого боку, якщо люди будуть сидіти вдома півроку, економіка і вся соціальна система країн розвалиться», – пояснила експерт.

Вона додала, що зараз «ніхто не знає, що робити і немає простого виходу». «Але ізоляція точно не може бути довготривалою політикою через те, що люди просто не всидять вдома півроку – вони будуть виходити назовні. Тож треба знайти рішення десь посередині», – вважає аналітик.