Ілюстрація / REUTERS

Джонна Портер зробила селфі у хірургічній масці у West Hills Hospital and Medical Center поблизу Лос-Анджелеса. Вона розмістила цю фотографію в Facebook, дописавши, що забезпечення видають строго обмеженими частинами із замкненої кімнати. Тому вона попросила друзів пожертвувати засоби захисту.

"Я візьму все, що зможу отримати", - написала вона.

38-річна медсестра також написала в приватну чат-групу з колегами того ж дня, 24 березня. Вона розповіла їм, що їхні підопічні тепер виключно хворі на COVID-19. При цьому, вона додала список палат, в яких лежать заражені пацієнти.

Відео дня

Читайте такожDie Welt: У США клініки погрожують лікарям звільненнями, а трупи жертв COVID-19 вивозять вантажівками

Через два дні після того її відсторонили від виконання обов'язків без збереження зарплати. Портер розповіла, що її звинуватили у порушенні політики клініки щодо соціальних мереж, а також закону США про "Перенесення медичного страхування й відповідальність" (HIPPA), який захищає особисті дані пацієнтів, - пише Bloomberg.

Тепер, перебуваючи в карантині через контакт з коронавірусом, Портер каже, що вона здивована й розлючена. Медсестра наполягає, що її повідомлення в соціальних мережах не були порушенням.

"Це було питання безпеки", - переконана вона.

По всій території США лікарні розширюють правила, забороняючи працівникам говорити зі ЗМІ і розміщувати повідомлення в соціальних мережах чи чатах. Медикам наказують видалити всі повідомлення про умови їхньої праці. Про це говорять в організації Service Employees International Union, яка представляє медичних працівників включно з Портер.

"Їх поставили в неможливе становище: юридично і морально", - каже юрист компанії Bush Gottlieb Джейсон Войцеховський.

Компанія HCA Healthcare Inc., якій належить клініка West Hills, звернулася до своїх співробітників того ж дня, коли Портер розмістила свою фото в Facebook.

Читайте такожCNN: В Нью-Йорку близько 25% пацієнтів лікарень з COVID-19 помирають

"Нагадуємо колегам, що вони не можуть розраховувати на приватність, коли розміщують інформацію на сайтах соціальних мереж. Компанія зберігає за собою право використовувати соціальні мережі для відстеження коментарів чи оговорень про компанію, її колег, пацієнтів й індустрію, розміщені в інтернеті", - йшлося в оголошенні.

Медбрат з відділення надзвичайної допомоги West Hills розповів, що теж був відсторонений через звинувачення в порушенні закону HIPPA. Перед тим він написав у Facebook, що доглядає пацієнтів з COVID-19, а його колеги страждають від високої температури. Він попросив Bloomberg не називати його ім'я через страх, що він не зможе знайти іншу роботу.

Клініки давно дотримувалися політики, яка забороняла їхнім працівникам розмовляти зі ЗМІ без супроводу піар-агента. Професор біоетики Нью-Йоркської школи медицини Артур Каплан сказав, що розширення цього підходу на соціальні мережі піднімає етичні й моральні питання.

"Це дуже нечітка територія. Не зрозуміло, чи керівник справді має право накладати цензуру на ваші повідомлення в соціальних мережах", - сказав він, додавши, що одне можна точно сказати.

Читайте такожBusiness Insider: Трамп радить приймати ліки від COVID-19, які можуть вбити

"Звільняти медсестру в розпал пандемії - це абсурд", - переконаний Каплан.

Директор West Hills з питань стратегічних комунікацій Аймі Беннетт заступилася за рішення своєї клініки, стверджуючи, що від співробітників вимагають "захищати приватність наших пацієнтів і колег". Управління охорони праці США (OSHA) повідомило, що отримало тисячі дзвінків зі скаргами на умови роботи в розпал епідемії COVID-19. Попри те, що медики мають повне право відмовлятися працювати в небезпечних умовах, OSHA не може нічого зробити, щоб добитися негайних змін.