Ілюстрація REUTERS

У 2020 році католицький Великдень припав на 12 квітня. Християни західного обряду святкують його в умовах пандемії. Цього року традиційні святкування у всьому світі зазнали змін через спалах коронавірусної інфекції.

Читайте такожСьогодні католики відзначають Великдень, а православні - Вербну неділю

Папа Римський Франциск скасував традиційну великодню недільну месу на площі Святого Петра. Зазвичай, на неї збираються десятки тисяч людей. Натомість, великодню проповідь голови римо-католицької церкви транслювали із майже порожньої Базиліки святого Петра. Понтифік порівняв ситуацію з коронавірусом із часами, коли розіп’яли Ісуса Христа.

Відео дня

«Вони (послідовники Христа – ред.), як і ми, мали перед своїми очима драму виживання, несподіваної трагедії, яка трапилася занадто раптово. Вони бачили смерть і вона обтяжувала їхні серця. Біль був змішаний зі страхом (за свої життя – ред.). Потім також був страх за майбутнє та за все, що потрібно відбудувати... Для них, як і для нас, це була найтемніша година», – сказав він.

Влада багатьох країн закликала вірян використовувати відеосервіси на великодні свята, оскільки під час релігійних зібрань легко порушуються правила соціальної дистанції. Багато церков проводять онлайн-трансляції замість традиційних богослужінь.

Як в різних країнах святкують католицьку Пасху в умовах коронавірусу - дивіться у фоторепортажі від REUTERS.

Як повідомляв УНІАН, cтаном на 09:00 12 квітня в усьому світі зафіксовано 1 777 666 випадків зараження коронавірусом. Жертвами хвороби стали 108 867 осіб. 404 372 людини одужали. Про це свідчать дані карти поширення вірусу при Університеті Джона Хопкінса. Абсолютними лідерами за кількістю заражених стали США (529 951). В одному тільки Нью-Йорку зафіксовано 98 715 випадків хвороби, 6 367 хворих загинули. На другому місці – Іспанія (163 027), на третьому – Італія (152 271). Четверте місце – у Франції (130 730), П'яте – у Німеччині (125 452).