Туркменія, Пакистан, Афганістан та Індія підписали рамкову угоду про будівництво трансафганського газопроводу, який доставлятиме туркменський газ до Південної Азії. Підписання договору стало підсумком переговорів між представниками цих країн, які закінчилися напередодні в Ісламабаді, передає Бі-бі-сі.

Будівництво газопроводу має розпочатися 2010 р., а перші поставки газу через нього плануються на 2015 р. Вартість проекту оцінюється в 7,6 млрд дол. Довжина газопроводу становитиме 1,68 тис. км, а пропускна спроможність - 350 млн. куб. м газу за добу.

Сьогодні ж представники Індії і Пакистану проведуть переговори з іранцями щодо спорудження аналогічного газопроводу, який доставлятиме іранський газ у ці країни.

Відео дня

Ідея будівництва газопроводу через Афганістан вартістю в кілька мільярдів доларів існує більше 10 років, проте напруженість в Афганістані перешкоджала її здійсненню.

Туркменія, маючи найбільші запаси газу в Центральній Азії, обмежена в його експорті трубопровідною системою російського Газпрому і намагається знайти шляхи диверсифікації постачань. Метою зазначеного проекту є експорт газу до Пакистану та Індії.

РосБізнесКонсалтинг