Валерій ЯЗЄВ
Росія програла інформаційну війну в Європі під час «газового конфлікту» з Україною. Про це заявив заступник голови Держдуми РФ Валерій ЯЗЄВ, виступаючи на парламентських слуханнях на тему: "Законодавчі аспекти інформаційного забезпечення національних інтересів Росії на міжнародній арені".

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, «громадська думка в Європі за два тижні «газової війни» змінилася на протилежну. Якщо 2-3 січня вину покладали на Україну, то 7-8 січня громадська думка змінилася - вину покладали приблизно однаково на Росію та Україну, але коли після 8 січня почали мерзнути Балкани, однозначно вину Європа переклала на Росію».

За словами В.ЯЗЄВА, така позиція мотивувалася тим, що Україна «маленька, не самостійна держава, яку кривдить Росія».

Відео дня

В.ЯЗЄВ заявив, що в суспільній свідомості Європи все було поставлено «з ніг на голову» - «Росія пішла на припинення транзиту з метою покарати Україну».

Він переконаний, що Росії в таких ситуаціях необхідно формувати громадську думку не в Україні, а в Європі.

Заступник голови Держдуми наголосив, що за останній час інформаційний складник став вагомішим у питанні забезпечення національної безпеки РФ.

«Завоювання інформаційної переваги стало обов`язковою умовою забезпечення перемоги в будь-якій боротьбі - військовій, політичній…», - сказав В.ЯЗЄВ.

За його словами, для вирішення таких завдань потрібно розвивати можливості ЗМІ для своєчасного доведення інформації для російських та іноземних громадян.

Як повідомляв УНІАН, країни Євросоюзу з 7 до 20 січня 2009 року не отримували російський газ, оскільки РФ припинила його транзит через Україну. Росія в газовій кризі робила винною Україну, звинувачуючи її в крадіжці газу. Україна спростовувала всі звинувачення.

19 січня НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" підписали договори про постачання і транзит газу на 2009-2019 роки. 20 січня Росія відновила постачання газу до Європи.

Тим часом 20 січня комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс ПІБАЛГС заявив про відсутність фактів несанкціонованого відбору газу Україною після 31 грудня 2008 року.

5 лютого Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ заявив, що Україна повинна компенсувати збитки країнам, які постраждали внаслідок зриву постачання газу в січні 2009 року.

МЗС України назвало цю заяву Президента РФ непартнерським і недружнім жестом щодо України та країн Євросоюзу.