Мілош Земан і Володимир Путін / REUTERS

Президент Чехії Мілош Земан привітав президента Росії Володимира Путіна з «перемогою» в Сирії та запропонував не перекладати чеською мовою їхню розмову, тому що навіть журналісти «повинні розуміти російську мову».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив перед початком переговорів з російським лідером.

«Ви перемогли в Сирії, тому що він (президент Башар Асад) володіє практично всією територією Сирії, за винятком деяких невеликих частин. Але, кінець-кінцем, це демократично обраний президент», - зазначив Земан.

Відео дня

Читайте такожНі "водки", ні грошей з Росії – президент Чехії заперечив, що є проросійським політиком

На це Путін заявив, що дійсно під контролем урядових військ Сирії перебуває вже сьогодні понад 98 відсотків території.

«Осередки опору терористів ще є, але вони швидко тануть під ударами наших Повітряно-космічних сил, сирійської армії і союзників. Я Вам докладно розповім про це. Але на початку нашої зустрічі хотів би вам подякувати за те, що Ви прийняли запрошення», - підкреслив Путін.

Після це Земан заявив, що слова Путіна не треба перекладати чеською мовою.

«Навіть журналісти повинні розуміти російську мову. Якщо не розуміють, це їхня помилка», - сказав президент Чехії.

Путін зауважив, що відносини між Чехією та Росією розвиваються, незважаючи на всі складнощі. За його словами, якщо в попередні роки спостерігався спад товарообігу, причому значний - майже удвічі, то за дев'ять місяців поточного року вже зростання на 40%.

У свою чергу, Земан оголосив, що приїхав до РФ зі 140 підприємцями з Чехії.

«Пане президенте, Ви знаєте, коли я їхав до Франції, мене супроводжувало тільки 14 підприємців, а до Росії - 140 - у десять разів більше», - додав він.

Президент РФ підкреслив, що крім співпраці в енергетиці у РФ і Чехії є «дуже хороші перспективи в машинобудуванні».

«Нам є про що поговорити, в тому числі і про гуманітарну сферу, маючи на увазі, що, напевно, майже чверть населення Чехії говорить, принаймні, володіє російською мовою», - підсумував Путін.

Як повідомляв УНІАН раніше, відомий своїми скандальними заявами президент Чехії Мілош Земан похвалився копією автомата Калашникова з написом "для журналістів". Замість магазину з патронами в автомат була вставлена пляшка чеської настоянки.

Відносини з пресою у Земана не складаються вже давно. Свого часу він називав журналістів гноєм і гієнами. А в травні під час зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним, "пожартував", що зібралося багато журналістів, і треба когось ліквідувати.