Польща та Румунія закликали одну з найбідніших європейських країн - Молдову - продовжити реформи.

Як передає інтернет-видання «EUbusines”, про це заявили міністри закордонних справ двох країн-членів ЄС в Бухаресті.

«Надзвичайно важливо для правлячого Альянсу за європейську інтеграцію продовжити реформи при румунській і європейській фінансовій і політичній підтримці», - заявив міністр закордонних справ Румунії Теодор БАКОНШИ на прес-конференції наступного дня після провалу конституційного референдуму в Молдові.

Відео дня

«Незважаючи на провал референдуму, проєвропейські і реформаторські сили мають бути здатними використати переваги допомоги від ЄС, МВФ і окремих країн на суму в 2 млрд. євро», - додав румунський міністр.

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі Радослав СІКОРСЬКИЙ заявив, що дві країни планують «працювати разом для підтримки Молдови в рамках Східного партнерства ЄС», спрямованого на підтримку реформ в шести пострадянських країнах.

Референдум, призначений на неділю, 5 вересня, мав вирішити конституційну проблему, що виникла в Молдові. Громадянам пропонувалося перейти до прямих виборів Президента країни.

Вже більше року Молдова живе без Президента, якого, за нинішньою Конституцією, повинен обирати парламент країни.

Незважаючи на більшість, що є в нинішньої коаліції, її голосів недостатньо, аби отримати необхідні три п`ятих більшості від всіх членів парламенту для обрання Президента.

Референдум 5 вересня визнаний таким, що не відбувся через низьку явку виборців.