Рідний брат президента Венесуели Уго Чавеса і губернатор штату Баринас Адан Чавес виступив з різкою заявою на тлі публікацій про критичний стан здоров`я У.Чавеса. У своїй промові він заявив, що справжні послідовники ідей лідера в разі потреби не повинні боятися взяти до рук зброю і відстоювати свої ідеали, утім, одразу додав, що основна їх зброя - це виборчий бюлетень, передає Associated Press.

Свою промову А.Чавес закінчив, процитувавши Че Гевару: "Це буде непробачно, якщо ми обмежимо свою боротьбу тільки виборами і не застосуємо інших форм боротьби аж до збройного опору".

Венесуельський лідер, нагадує РосБізнесКонсалтинг, нещодавно прооперований в одній з кубинських клінік, з 12 червня не з`являвся на публіці або в ефірі.

Відео дня

Західні політологи схильні вважати, що така заява, зроблена на тлі чуток про тяжкий стан У.Чавеса, дає ще більше приводу для занепокоєння.

Зі свого боку практично щодня представники вищого керівництва країни і близькі родичі заявляють про те, що президент скоро повернеться на батьківщину і приступить до виконання обов`язків.

"Чавес видужує, і, слава богу, 5 липня він повернеться до Венесуели", - заявив, зокрема, голова парламенту Фернандо Сото Рохас, відповідаючи на питання журналістів, і категорично спростував інформацію, що з`явилася в деяких ЗМІ, про те, президент хворий на рак.

10 червня Чавес був прооперований у зв`язку з "внутрішньотазовим абсцесом". Після операції 56-річний лідер Венесуели заявив, що почувається краще.

У суботу газета El Nuevo Herald повідомила з посиланням на джерело в розвідці США, що Чавес перебуває "в критичному стані", госпіталізований із раковим захворюванням. Американський телеканал Fox News навів дані, згідно з яким, операція на тазовий абсцес може спричинити різні ускладнення, включаючи післяопераційне зараження.

5 липня у Венесуелі заплановані урочисті заходи у зв`язку з 200-річчям звільнення країни від іспанських завойовників, зазначає РІА "Новости". Як очікується, до Каракаса приїдуть десятки голів держав і урядів з країн Латинської Америки і Карибського басейну.