Президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО вважає, що особлива значущість імпортозаміщення в тому, що воно є найважливішим державним пріоритетом, від реалізації якого залежить економічна безпека країни, повідомляє прес-служба глави держави.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це О.ЛУКАШЕНКО заявив сьогодні на постійно діючому семінарі керівних працівників республіканських і місцевих державних органів на тему «Імпортозаміщення – як найважливіший чинник досягнення збалансованого розвитку економіки Республіки Білорусь».

Президент Білорусі зазначив, що незважаючи на рекордний приплив у поточному році експортної виручки – більш як 35 млрд. дол., зароблених грошей все одно не вистачає, щоб оплатити весь імпорт.

Відео дня

«Ця проблема не вирішена. Імпортозаміщення не стало основним, життєво важливим питанням. Багато керівників, особливо в регіонах, дотепер живуть так, ніби це взагалі їх не стосується», - сказав О.ЛУКАШЕНКО.

Він також зазначив, що вихід на позитивне сальдо зовнішньої торгівлі – стратегічне завдання Білорусі.

«Стратегічне завдання для всіх нас – вихід на позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Головні шляхи його вирішення – це нарощування експорту і скорочення валютних витрат за рахунок імпортозаміщення», - сказав білоруський Президент.

О.ЛУКАШЕНКО наголосив, що відношення обсягу імпорту до ВВП в поточному році досягло майже 75%.

«Це означає, що три чверті виробленого нам треба віддати на закупівлю імпорту», - сказав Президент Білорусі.

О.ЛУКАШЕНКО зазначив, що також не вирішено завдання щодо істотного зниження імпортомісткості економіки і виходу на позитивне сальдо.

«Якщо розглянути підсумки минулого п`ятиліття, то за цей час товарна структура білоруського експорту практично не змінилася і як і раніше характеризується високою часткою енергетичних товарів і низькою часткою промислової високотехнологічної продукції», - сказав Президент.

При цьому О.ЛУКАШЕНКО вважає, що немає необхідності все заміщати вітчизняним товаром.

«Це нереально і не потрібно. Але якщо є попит, якщо наші люди готові за будь-яку ціну купувати ці товари, тобто існує широкий ринок, чому не створюються нові потужності, щоб задовольнити цей платоспроможний попит?» - сказав він. О.ЛУКАШЕНКО також зазначив, що для Білорусі тепер відкритий величезний ринок Росії і Казахстану.

«Це означає, що ми перебуваємо у вигіднішому становищі, аніж виробники з третіх країн, які змушені платити митний збір. Тому ми можемо претендувати на велику частину ринку», - наголосив Президент Білорусі.

О.ЛУКАШЕНКО вважає, що багато що з того, що імпортується, можна виготовити в умовах малих міст і сільських населених пунктів, використовуючи наявне майно, будівлі і споруди.

«Для цього достатньо навести порядок й організувати виробництво. Поки що ж за імпортом тягнемо з Польщі, В`єтнаму, Китаю горщики для квітів, корзини для білизни, топорища, граблі, навіть зубочистки», - сказав Президент Білорусі.