Білорусь і Росія досягли принципових домовленостей щодо балансу поставок нафти

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це він заявив сьогодні на прес-конференції для представників білоруських і зарубіжних ЗМІ.

При цьому О.Лукашенко, коментуючи заяви посла Росії в Білорусі Олександра Сурикова, сказав, що він іноді буває «вельми екзотичним».

«Якщо говорити про позицію російського посла в Білорусі, він вельми екзотичним іноді виглядає у своїх міркуваннях. Мені доповіли, коли я був у Москві, і ми з Путіним і прем'єр-міністром домовилися з усіх питань. У нас є зобов'язання перед росіянами. У них перед нами є зобов'язання і з нафти, і з природного газу. Ми все це зважили, домовилися, і він в цей час, даючи інтерв'ю, починає міркувати знову про цю, як я її називаю, «мазанину» - розчинники і так далі. Той, хто уважно ці питання відстежує, він дав оцінку висловлюванням посла і його компетентності, не треба зациклюватися на цих питаннях», - наголосив Президент Білорусі.

Відео дня

«А за тиждень вже реальні речі з'явилися. Ми дійсно домовилися. Росії треба переробляти нафту, вона перероблятиме на наших НПЗ. Чим більше, напевно, тим краще. Тим паче, що у нас просунуті заводи. Їм потрібні високооктанові бензини, ракетне паливо, які ми робимо дуже якісно. Вони зацікавлені, щоб ми поставляли їх, зокрема, й до Російської Федерації», - сказав О.Лукашенко.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня 2012 року посол Росії в Білорусі О.Суриков заявив, що питання щодо балансу нафти на 2013 рік поки що не знято.

«Білорусь просить 23 мільйони тонн, ми поки що погоджуємося на 18,5 мільйона тонн нафти. Я знаю, що внутрішні потреби Білорусі оцінюють в 7-8 мільйонів тонн. Все це пов'язано з тими справами, які були спірними. Це питання повернення світлих нафтопродуктів на Росію і слизька тема з розчинниками-розріджувачами», - сказав він.

Що стосується повернення Росії 1,5 млрд дол. митних зборів як компенсації за експорт Білоруссю розчинників, О.Суриков відзначив: «Якби ваш сусід по квартирі витягнув у вас з кишені приблизно одну соту ваших річних доходів, ви б просили їх повернути? Отже тема присутня. Питання в тому, як це зробити? Ми розуміємо, що це надзвичайно складно, але сторони шукають підходи».

21 грудня на зустрічі зі студентами і викладачами Білоруського державного університету інформатики і радіоелектроніки Президент Білорусі О.Лукашенко повідомив, що Білорусь і Росія домовилися про поставку нафти в 2013 році в обсягу 23 млн. тонн.

«Ми з Росією проводили переговори. Вони 18,5 млн. тонн пропонували, ми хотіли 23 млн. тонн. Ми з росіянами, правда, домовилися на поставку 23 млн. тонн нафти», - сказав він.

Ці слова незабаром спростувало Міненерго РФ. «Інформація про досягнення домовленості про поставку 23 млн. тонн російської нафти до Республіки Білорусь в 2013 році не відповідає дійсності. На сьогоднішній день угоду про обсяги поставок до Республіки Білорусь російської нафти в 2013 році не підписано», - говорилося в повідомленні відомства.

Російська сторона неодноразово висловлювала стурбованість тим, що Білорусь могла експортувати нафтопродукти під виглядом розріджувачів і розчинників для відходу від сплати експортних мит до бюджету РФ. О.Лукашенко, зі свого боку, заявляв, що питання експорту розчинників не заважає підписанню нафтового балансу з РФ на 2013 рік.

Довідка УНІАН. Білорусь запитує у Росії на 2013 рік 23 млн. тонн нафти, тоді як Росія готова поставити максимум 18,5 млн. тонн. Але саме від цієї різниці багато в чому залежить зовнішньоторговельне сальдо Білорусі та обсяг валютної виручки, що надходить до країни.

Росія в обмін на збільшення поставок вимагає гарантій поставок на власний ринок 2-3 млн. тонн нафтопродуктів з білоруських НПЗ.