Расмуссен закликав ЄС підтвердити прагнення до безпеки не словами, а грошима

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це Генсек НАТО сказав сьогодні під час виступу на засіданні Комітету з питань закордонних справ та Підкомітету з питань безпеки та оборони Європарламенту.

У своєму виступі Расмуссен, зокрема, зазначив, що в грудні цього року, вперше спочатку економічної кризи, відбудеться засідання Європейської Ради, яке буде присвячено питанням безпеки та оборони.

«Але дозвольте мені бути відвертим. Якщо європейські нації не візьмуть чітких зобов'язань з інвестування в безпеку та оборону, то всі розмови про посилення європейської політики безпеки та оборони будуть лише трясінням повітря. І це не зробить нас ближчими до сильної та відкритої Європи, якої ми всі хочемо», – сказав Генсек НАТО.

Відео дня

Він підкреслив, що готуючись до саміту ЄС у грудні, потрібно не забувати про три речі.

«По-перше, ми, європейці, повинні розуміти, що м'яка сила сама по собі – це зовсім ніяка не сила. Без сильних можливостей підтримати свою дипломатію Європа втратить довіру та вплив. Вона ризикує стати скоріше глядачем, ніж потужним глобальним гравцем, яким вона може бути і має бути», – сказав Расмуссен.

По-друге, на думку Генсека НАТО, триваючі скорочення бюджетних витрат на безпеку та оборону неминуче приведуть до послаблення ролі Європи на світовій арені, оскільки вона не зможе брати участі в кризовому управлінні.

По-третє, за словами Расмуссена, Європа повинна не лише мати необхідні можливості, але й політичну волю для їхнього використання під час криз, в тому числі, в сусідніх з Європою регіонах.

«Європейська Рада у грудні має продемонструвати Європу, яка здатна діяти і має бажання діяти», – підкреслив Генсек НАТО.