Деякі провайдери РФ вже заблокували доступ до соцмережі

Як повідомляє Lenta.ru з посиланням на єдиний реєстр сайтів із забороненою в РФ інформацією, домен vk.com опинився в реєстрі відповідно до рішення Роскомнадзора від 24 травня. Користувачі з кількох регіонів, у тому числі з Санкт-Петербурга, повідомили, що ресурс недоступний.

Наприклад, забайкальський провайдер «Байкал-ТТК» на своїй сторінці ВКонтакте повідомив, що соціальна мережа перестане відкриватися у всіх абонентів. «Це дуже сумно», - йдеться в повідомленні.

Як повідомив «Ленте.ру» офіційний представник Роскомнадзора Володимир Піков, фахівці відомства поки з'ясовують причини потрапляння домену ВКонтакте до реєстру. За його словами, «ситуація незрозуміла». У прес-службі соцмережі від коментарів відмовилися.

Відео дня

Зазвичай за рішенням Роскомнагляду до реєстру потрапляють сайти, на яких розміщена дитяча порнографія. Як повідомляється на сайті «Антизапрет.инфо», причиною для внесення ВКонтакте послужила фотографія з групи «Дитяча мода», на якій зображена оголена дівчинка в душі. Номери підстав блокування для адреси цієї фотографії та домену vk.com збігаються.

Раніше на групи, в яких розміщуються фотографії дітей, звертав увагу уповноважений з прав дитини в РФ Павло Астахов. Наприкінці березня адміністрація ВКонтакте заблокувала спільноти «дитячої моди».

Відповідно до закону, влада може внести до реєстру сайти, на яких розміщена дитяча порнографія, а також матеріали, що пропагують суїцид і вживання наркотиків. У двох останніх випадках рішення залишається за Росспоживнаглядом і ФСКН відповідно. Якщо ресурс внесено до реєстру, провайдери повинні заблокувати доступ до нього.

Великі ресурси, в тому числі соціальна мережа Однокласники і Google, вже потрапляли раніше до реєстру заборонених сайтів. Роскомнагляд списував це на технічні помилки.