Бойові дії в Нагірному Карабасі тривають / Фото REUTERS

Азербайджан звинуватив збройні сили Вірменії в ракетному обстрілі другого за кількістю населення в країні міста Гянджа, а також Фізулінського, Агдамського і Тертерського районів.

Читайте такожАзербайджан оголосив про взяття низки селищ Нагірного Карабаху і показав відео

Про це повідомляє «Радіо Свобода». В МО Азербайджану заявили, що вживають адекватних заходів у відповідь на обстріли.

Відео дня

Водночас керівництво невизнаного Нагірного Карабаху стверджує, що внаслідок обстрілу зруйнований військовий аеропорт, розташований у Гянджі.

Своєю чергою Вірменія заперечує обстріл території Азербайджану. Натомість, звинувачує Баку в ударах по цивільних об’єктах у місті Степанакерт, яке називає столицею Нагірного Карабаху.

Загострення в Нагірному Карабасі: що відомо

Нагірний Карабах: історія конфлікту

Нагірно-Карабаська автономна область, що входила до складу Азербайджанської РСР, проголосила незалежність у вересні 1991 року. Азербайджан не визнав автономію НКР. Згідно з адміністративно-територіальним поділом Республіки, територія, яку контролює НКР, є частиною Азербайджану. Міжнародна спільнота не визнала референдум.

Читайте такожNew York Times: Битва між Вірменією й Азербайджаном може стати війною більших держав

У 1991-1994 роках в районі розгорнулися повномасштабні військові дії. Вірменія підтримала Нагірний Карабах у конфлікті з Азербайджаном. У 1994 році між Вірменією і НКР з одного боку і Азербайджаном з іншого був укладений бішкекський протокол про припинення вогню. Однак біля лінії зіткнення продовжилися збройні конфлікти.

У квітні 2016 року ситуація загострилася, коли Азербайджан і Вірменія звинуватили одна одну в порушенні перемир'я. Тоді в результаті стрілянини на кордоні загинули щонайменше кілька десятків людей.