Білоруський екс-дипломат розповів, чому Лукашенко бачить в Україні загрозу  / фото getty images

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко, який публічно погрожує Україні, насправді розуміє, що коли Росія програє війну, це створить багато проблем для нього. 

Через це він сприймає України як ключову загрозу зараз. Таку думку колишній білоруський дипломат та експерт Європейської ради з міжнародних відносин Павло Слюнькін озвучив в інтерв’ю "Голосу Америки".

"Зараз його загроза — в Україні, тому що він розуміє, що якщо Росія програє, це створить багато проблем для нього і його режиму. Водночас він не хоче, щоб Росія повністю окупувала Білорусь. Але оскільки в нього немає інших зовнішніх союзників, він змушений задовольняти всі запити, які надходять з Москви", – каже Слюнькін.

Відео дня

За словами колишнього дипломата, наразі Лукашенко розглядає союз з Путіним, як "спосіб вижити" для його режиму.

"Росія все більше контролює білоруську економіку, і це дає їй багато інструментів "примусу до лояльності". Ми спостерігаємо процес втрати суверенітету Білорусі. Лукашенко, звісно, не в захваті від цього, але для нього союз з Путіним — це єдиний спосіб вижити, бо розморозити відносини із Заходом він не може. Лукашенко — токсичний міжнародний гравець і єдина причина, чому зараз Білорусь під санкціями. Отже він намагається загальмувати процес втрати суверенітету Білорусі, але він сам і є головною загрозою для незалежності країни", – переконаний Слюнькін.

Політика Олександра Лукашенка - останні новини

Напередодні Олександр Лукашенко, невизнаний президент Білорусі, чия країна сприяє військові агресії Росії проти України, але не бере прямої участі у війні, здійснив низку закордонних візитів. Зокрема, Лукашенко їзди до Пекіна, де мав зустріч із китайським лідером Сі Цзіньпіном. Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) переконані, що цим візитом Лукашенко прагнув збільшити китайський вплив в Білорусі і у такий спосіб захиститися від Росії. 

Пізніше цього місяця Лукашенко відправився в Тегеран, де мав зустріч з офіційними особами Ірану. Метою нібито було розширити двостороннє співробітництво. На переконання аналітиків, ця поїздка "васала Путіна" була частиною зусиль Кремля з забезпечення постійної підтримки Ірану перед обличчям міжнародних санкцій.

Вас також можуть зацікавити новини: