Чарльз ІІІ офіційно став королем Британії / скріншот

Коронований Чарльз III - Велика Британія завершує урочисті святкування. Напередодні свого монарха на вулицях Лондона вітали десятки тисяч людей. Сама ж церемонія була скромнішою, ніж коронація Єлизавети Другої.

Шлях Чарльза III до престолу був тривалим і складним. Більше про нього – в сюжеті ТСН. Коли він 14 листопада 1948 року з'явився на світ, у черзі на корону він був третім спадкоємцем. За три роки після смерті його діда Георга VI на престол сходить його мати - королева Єлизавета ІІ. 

Чарльза виховували суворо й під наглядом няньок. Через постійні закордонні турне батьків - королеви Єлизавети й принца Філіппа - разом вдома вони були нечасто. 

Чарльз став першим у королівській родині, хто замість приватних уроків навчався у школі. Титули не захищали хлопця від жартів, стусанів та кпинів однокласників. Перша корона дістається йому, коли він ще був студентом, 21-річний Чарльз отримує титул принца Вельського. Єлизавета згадувала, що на репетиціях ледь стримувала сміх: завелика корона щоразу спадала худорлявому сину на очі.

Чарльз вивчився на пілота реактивного літака у Королівських військово-повітряних силах та відслужив на флоті. Активну службу він припинив у 1976 році, саме тоді у нього почалися проблеми з пошуком себе. У спадкоємця не було офіційних обов'язків, тож він зайнявся благодійною діяльністю.

А от з обраницею Чарльз визначатися не квапився, більшість дівчат лякали принца своїми активними залицяннями, а от Каміла була іншою, вона розуміла його жарти й не намагалася сподобатися. Їхні стосунки були таємними, аж раптом про них дізналися в королівському палаці. Каміла на той момент була вже дружиною іншого - Ендрю Паркера-Боулза, чоловік зраджував Камілі. Усі розуміли, Чарльзу не дадуть одружитися з Камілою. Вибір королівського двору для принца падає на молодшу за нього на 12 років Діану Спенсер з аристократичної родини.

Діана стає улюбленицею публіки, у них народилися два сини - Вільям і Гаррі. Довгий час усім здавалося, що подружжя щасливе, але Чарльз досі кохав Камілу й зустрічався з нею, про що Діана без побоювань розгнівати королеву розповідала пресі. Й навіть таємно надиктувала автобіографічну книгу, а Чарльз у відповідь викрив позашлюбні зв'язки дружини. Королева довго вагалась, але таки дала дозвіл на розлучення.

Життя Діани разом з коханцем обірвалося в ДТП. Ця історія й досі кидає тінь на репутацію Чарльза. 2005-го він нарешті одружився з Камілою, але за однієї умови - вона не претендуватиме на звання королеви. З часом Єлизавета ІІ її прийняла, а незадовго до смерті оголосила: дружина її сина таки зможе називатися королевою.

Чарльз захоплюється органічними продуктами, цікавиться питаннями зміни клімату, займається садівництвом. Його часто називали диваком, наприклад, коли він потиснув гілку щойно висадженому дереву.

Та найбільше йому дісталося за спроби втручатися у справи державні, він активно писав листи політикам з порадами. 

Він став найстаршим монархом, який займав коли-небудь британський престол. Британці жартують, що Чарльз пройшов найдовший випробувальний термін, щоб стати до роботи короля.

Коронація Чальза ІІІ

6 травня у Великій Британії пройшла церемонія коронації Чарльза ІІІ. Почалася вона о 13:00 6 травня за київським часом у Вестмінстерському абатстві.

Під час коронації король прийняв присягу. Чарльзу одягли корону і вручили великий державний меч, дві королівські булави, кулю суверена, палицю Святого Едуарда, коронаційне кільце, а також скіпетр з хрестом і скіпетр з голубом.

Вас також можуть зацікавити новини: