Через зрив експорту зернових в Україні країнам Африки прогнозують "проблеми" мінімум на два роки / фото УНІАН

Країнам Африки прогнозують продовольчу кризу мінімум на два роки, як наслідок зриву "зернової угоди" з Україною, який РФ, ймовірно, планувала завчасно.

Про це повідомляє Міністерство оборони Британії, коментуючи вихід Росії з відповідної "чорноморської" ініціативи (BSGI) щодо безпечного експорту українського зерна, а також спільний саміт РФ з лідерами Африки (подія відбулася 27 липня у Санкт-Петербурзі). 

Зазначається, що зустріч відбулася на десятий день після того, як Москва розірвала угоду: на цей раз "бачити" Путіна захотіли лише 17 лідерів, тоді як на минулій зустрічі були присутні глави 43 країн Африки. 

Відео дня

"BSGI дозволив експортувати 30 мільйонів тонн українського зерна до Африки, забезпечуючи необхідне харчування для таких держав, як Ефіопія, Кенія, Сомалі та Судан", - зазначає відомство.

Британська розвідка констатує, що своїми діями в Україні Росія підштовхує світ до зростання вартості зерна: "Наслідки війни в Україні майже напевно посилять відсутність продовольчої безпеки в Африці принаймні на наступні два роки", - йдеться у повідомленні.

Африка погрожує Москві погіршенням відносин через "проблему" з зерном

Нагадаємо, 27 липня на спільному саміті "Росія-Африка" голова Африканського союзу Азалі Ассумані заявив, що зрив експорту українського зерна - життєво важлива проблема, яка може "мати вплив" на відносини країн з Москвою.

Він заявив, що зрив зернової угоди впливає на продовольчі ціни та звернувся до учасників процесу з закликом відновити домовленості. Зі свого боку лідер РФ Володимир Путін пообіцяв "безкоштовно" поставити 25-50 тисяч тонн зерна шести країнам Африки протягом 3-4 місяців.

Вас також можуть зацікавити новини: